Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globalna nestašica

Vraća li se Velika Britanija inflaciji 1970-ih? Johnson: ''Ne mislim da će doći do takvog problema...''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski premijer Boris Johnson odbacio je u utorak tvrdnju da peta najveća svjetska ekonomija ide prema inflatornoj spirali, kao u 1970-ima, te je zatražio od tvrtki da se riješe višedesetljetne ovisnosti o jeftinoj uvoznoj radnoj snazi.

Nedostatak radnika nakon brexita pogoršan globalnim pritiskom krize izazvane koronavirusom, utjecao je na probleme u opskrbnom lancu u Velikoj Britaniji, zbog čega prijete nestašice goriva i prehrambenih namirnica.

Britanski vojnici u utorak su vozili cisterne s gorivom do skladišta u južnoj Engleskoj, kažu Reutersovi novinari. BBC radio upitao je Johnsona nalazi se Ujedinjeno Kraljevstvo u krizi, a Johnson je odgovorio: "Ne".

"Naprotiv, mislim da je ono što vidite u britanskoj i globalnoj ekonomiji, produkt pritiska na lance opskrbe koje očekujete od divovskog buđenja, a to se upravo događa", kazao je.

Johnson je kazao da se kompanije trebaju riješiti ovisnosti o jeftinoj uvoznoj radnoj snazi. "Ono što ste vidjeli u posljednjih 20 ili više godina, gotovo 25 godina, bio je pristup u kojem su razne tvrtke uspjele dugo vremena usklađivati niske plaće, niske troškove i useljavanje", rekao je Johnson.

Zbog manjka kamiondžija na benzinskim pumpama u Velikoj Britaniji nedostaje goriva, dok je porast cijene prirodnog plina u cijeloj Europi doveo energetske tvrtke do bankrota. Novinari Reutersa zabilježili su da su mnoge benzinske postaje ostale zatvorene u utorak u Londonu i širom južne Engleske.

Povratak u 1970-e?

Johnson je kazao da Britanija nije na putu prema situaciji iz 1970-ih, kada je inflacija iznosila 22,6 posto, a zemlja je morala posuditi sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda tijekom valutne krize.

"Ne mislim da će doći do takvog problema i mislim da je prirodna sposobnost ove zemlje da riješiti svoje logističke probleme vrlo jaka", kazao je Johnson, odgovarajući na pitanje o riziku od inflatorne spirale poput one iz 1970-ih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KAOS NA OTOKU Nakon tučnjava na benzinskim postajama: Vojska stigla u pomoć, raspoređeni dodatni vozači

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna produbljuje se kriza Panika na Otoku: Presušilo 90 posto benzinskih postaja, Vlada zbog kaosa povukla konkretne poteze

Vlada je prošloga mjeseca objavila da će privremeno promijeniti pravila o imigraciji i izdati pet tisuća viza za vozače iz EU-a. Johnson je kazao da je do sada apliciralo 127 vozača. "To pokazuje globalnu nestašicu", kazao je.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene