Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon opružbi JAR-a

Izrael će izaći pred Međunarodni sud pravde: "Hamas snosi puno odgovornost koji vodi ispod bolnica, škola..."

Gaza
Gaza Foto: Afp
Izrael će izaći pred Međunarodni sud pravde (IJC) u Den Haagu kako bi osporio optužbe Južnoafričke Republike (JAR) za genocidne radnje počinjene u ratu s Hamasom u Gazi, rekao je u četvrtak glasnogovornik izraelske vlade.

Zbog optužbe Južnoafričke Republike (JAR) za genocidne radnje počinjene u ratu s Hamasom Izrael će izaći pred Međunarodni sud pravde (IJC) u Den Haagu.

Južnoafrička Republika zatražila je u petak od Međunarodnog suda pravde da hitno proglasi da je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu u ratu protiv Hamasa u Gazi, dok je Izrael taj zahtjev odbacio kao bespredmetan.

"Država Izrael će se pojaviti pred ICJ-om kako bi bi pobila tu apsurdnu 'krvnu klevetu' JAR-a", rekao je glasnogovornik Eylon Levy.

Krvna kleveta je jedno od oruđe za kojim posežu antisemiti, a radi se o lažnim optužbama da su Židovi krv kršćana koristili u ritualne svrhe, u čemu su prednjačili naciti kako bi ih demonizirali.

Pročitajte i ovo KBC Osijek Do daljnjeg Povećan broj infekcija: Zabranjuju se posjeti pacijentima u osječkom KBC-u

"Uvjeravamo južnoafričke čelnike, povijest će vam suditi i sudit će vam bez milosti", rekao je Levy.

Levy je naveo niz mjera koje izraelska vojska poduzima kako bi minimalno naštetila ljudima koji ne sudjeluju u borbama.

On ističe da Hamas snosi punu odgovornost za rat kojeg vodi "ispod bolnica, škola, džamija, domova i UN-ovih zdanja".

Levy, bez dodatnog pojašnjenja, dodaje da je JAR suučesnik u zločinima Hamasa počinjenih nad Izraelcima. Dva dana ranije, izraelska vlada je rekla da JAR surađuje s terorističkom skupinom koja poziva na uništenje Izraela.

ICJ, sud UN-a, koristi se za sporove između zemalja. Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova poručuje da je optužba JAR-a potpuno "neutemeljena".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u nedjelju rekao da će Izrael "nastaviti obrambeni rat čija su opravdanost i moral bez premca" i dodao da izraelska vojska u pojasu Gaze djeluje "na najmoralniji mogući način".

"Dok vojska sve čini kako bi izbjegla civilne žrtve, Hamas sve čini kako bi naštetio civilima i koristi ih kao ljudski štit", rekao je Netanyahu.

Također je poručio da nije Izrael taj koji je došao počiniti genocid, već Hamas. "Sve bi nas pobili da mogu", rekao je Netanyahu.

Izraelske vojne operacije pokrenute su nakon pokolja oko 1200 ljudi u kibucima i na glazbenom festivalu na jugu Izraela 7. listopada, većinom civila te otmice oko 240 talaca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velike količine ecstasyja Dvojica krijumčara uhićena na granici, policija pronašla drogu, a oni se branili: "Prevozimo čaj u rinfuzi"

Prema New York Timesu, koji je proveo dvomjesečnu istragu, teroristi Hamasa su na izrazito svirepi način silovali, mučili i osakatili stotine žena, djevojčica i mladića.

U odgovoru na najgori masakr od holokausta, Izrael je pokrenuo sveobuhvatnu ofenzivu na pojas Gaze s ciljem uništenja islamističke skupine koja je u SAD-u i EU na popisu terorističkih organizacija.

Prema zdravstvenim vlastima Gaze pod kontrolom Hamasa, otada je u izraelskim napadima poginulo 22.000 ljudi. Hamas tvrdi da se većinom radi o ženama i djeci te odbacuje optužbe da civile koristi kao ljudski štit.

Izrael osporava taj broj i tvrdi da su u ratu u Gazi ubili 8000 Hamasovih boraca.

JAR desetljećima podupire palestinsku stvar, poistovjetivši položaj Palestinaca s položajem crnačke većine u Južnoafričkoj Republici u vrijeme represivnog razdoblja apartheida, što je usporedba koju Izrael žestoko niječe.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene