Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem

Isključili struju cijeloj državi zbog milijunskog duga: "Pregovarat ćemo s vladom"

Muškarac s baterijskom svjetiljkom
Muškarac s baterijskom svjetiljkom Foto: Afp
Glavni grad afričke države Gvineje Bisau utonuo je u mrak nakon što je turska tvrtka Karpowership prekinula opskrbu električnom energijom zbog neplaćenog duga od 17 milijuna dolara.

Ministar gospodarstva Suleimane Seidi rekao je da su u tijeku dogovori za isplatu 15 milijuna dolara zaostalih obveza obećavši da će problem biti riješen u roku od 15 dana.

Tvrtka Karpowership, jedan od najvećih svjetskih operatera plutajućih elektrana i dio Karadeniz Energy Groupa, opskrbljuje 100 % potreba Gvineje Bisau za električnom energijom od potpisivanja ugovora 2019., navodi se na njegovoj internetskoj stranici.

"Karpower je pristao ponovno pregovarati s vladom kako bi osigurao da zaostatak ne postane problem," kazao je ministar Seidi na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Osobni asistent - 1 Zakon o osobnoj asistenciji Bez njih bi mnogi ljudi s poteškoćama imali puno lošiji život, no sada su zabrinuti za svoja radna mjesta: "Hoćemo li od 1. siječnja imati posao?"

U izjavi o situaciji u Gvineji Bisau, glasnogovornik Karpowershipa rekao je: "Nažalost, nakon dugotrajnog razdoblja neplaćanja, naša (plutajuća elektrana) sada ne može nastaviti s radom."

"Radimo danonoćno s dužnosnicima kako bismo riješili ovaj problem što je prije moguće", stoji u priopćenju.

Isključili i Siera Leone

Karpowership je u rujnu isključio opskrbu električnom energijom i glavnom gradu Siera Leonea Freetownu zbog neplaćenog duga od oko 40 milijuna dolara.

Karpowership na raspolaganju ima osam brodova koji mogu proizvesti do dva gigavata električne energije i time opskrbiti oko pet milijuna kućanstava. Najveći brod ima kapacitet od 500 megavata. Prema vlastitim navodima, ona električnom energijom opskrbljuje oko 30 milijuna stanovnika u osam afričkih država. Struja stiže iz elektrana koje plutaju na moru ispred obala pojedinih zemalja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene