Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvjesio zastavu

Francuski "Spiderman" popeo se na neboder u Hong Kongu: Poziva na pregovore usred prosvjeda

Alain Robert popeo se na neboder u Hong Kongu (Video: AP)
Alain Robert popeo se na neboder u Hong Kongu (Video: AP) Foto: AP
Francuski "Spiderman" Alain Robert popeo se na 68 katova visok neboder u Hong Kongu u petak kako bi izvjesio transparent koji simbolizira pomirenje između Kine i tog teritorija u jeku prodemokratskih prosvjeda u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Bez užadi i sigurnosne opreme, Robert se popeo na vrh Centra Cheung Kong u poslovnoj četvrti i postavio je veliki transparent na zgradu. U lijevom uglu transparenta je kineska zastava, a u desnom ona Hong Konga. Ispod njih se rukuje žuta ruka s crvenom na bijeloj pozadini, što označava mir.

Pročitajte i ovo Greta Thunberg odnesena da ne blokira švedski parlament Prekinut prosvjed Thunberg blokirala ulaz u parlament, intervenirala policija Dmitro Kuleba Osvrnuo se na duhove prošlosti Ukrajinski ministar oštro odgovorio papi: "Naša zastava je žuto-plava, a njega pozivam da izbjegne ponavljanje pogrešaka iz prošlosti"

Ovo je treći put da se Robert popeo na tu zgradu, koja je u vlasništvu Cheung Kong Holdingsa. U kolovozu prošle godine zabranjeno mu je na godinu dana da se penje na zgrade u Hong Kongu. Zabrana je istekla prije dva tjedna.

Nakon pothvata u petak Robert je uhićen i odveden u obližnju policijsku postaju.

Ovaj 57-godišnji avanturist poznat je po ilegalnom penjanju uz fasade poznatih zgrada svjetskih metropola. Uhićen je nekoliko puta, ponekad zbog ulaska na privatni posjed.

Prije ove akcije izdao je priopćenje u kojem poziva na hitne pregovore prosvjednika i vlasti u Hong Kongu.

Prosvjedi u Hong Kongu traju već tjednima, a počeli su zbog protivljenja građana prijedlogu zakona o izručenju osumnjičenih Pekingu koji je sada obustavljen. Međutim, prosvjedi su prerasli u demokratski pokret potaknut strahom od ukidanja sloboda koje Hong Kong uživa kao posebna upravna regija Kine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene