Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niz skandala

Fiskalna pronevjera i štednja eksplozivni koktel za europsku politiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Niz skandala vezanih uz političke ili gospodarske dužnosnike naglašava prkos europskih građana spram elite, posebice u zemljama podvrgnutima politici štednje poput Italije, s porastom populizma.

U Francuskoj, afera fiskalne pronevjere vezana uz bivšeg ministra proračuna Jeromea Cahuzaca pridodaje se "već pomalo dominantnoj viziji odbacivanja političkih elita na što se nailazi posvuda u Europi", strahuje Eddy Fougier, istraživač pri Institutu za međunarodne i strateške odnose.

"Kako građani ne bi bili zgroženi ili revoltirani kad ustanove da se državni blagajnik hladno oglušio na štednju i napore koje je od njih zahtijevao?", pita se dnevnik Le Monde.

Ako se taj prkos dosad u Francuskoj odražavao prije svega u medijima i ispitivanjima mnijenja, u zemljama na jugu Europe naprotiv, pogođenima godinama strožom štednjom, zgražanje se odražava već i na biralištima i ulici.

U Italiji, afere s pronevjerama konstanta su ako se uzme u obzir suđenje Silviju Berlusconiju ili ogromna novčana kazna koju će morati platiti dizajneri Dolce&Gabbana (343 milijuna eura).  Reakcija Talijana nije se dugo čekala te je na izborima u veljači Pokret 5 zvijezda Beppea Grilla, koji se bori protiv korupcije i štednje, dobio 25 posto glasova.

Na Iberskom poluotoku nižu se skandali koji izazivaju zgražanje. "U Španjolskoj nikad nisu opraštali spremanje novca u džep i ako se to poklopi s razdobljem opće krize, bude se vrlo neprijateljski osjećaji", analizira Emilio de Diego, profesor suvremene povijesti pri sveučilištu Complutense u Madridu.

>>
Nijemci umorni od plaćanja računa za financijske neuspjehe eurozone

Narodnu stranku tresu dvije istrage: jedna se odnosi na tajne račune stranke od kojih se okoristio navodno čak i šef vlade Mariano Rajoy. Druga, nazvana "afera Gurtel", truje desnicu od 2009., jer se tvrtke bliske Narodnoj stranci sumnjiči da su plaćale proviziju i nudile darove kako bi dobile javne ugovore.

Skandali potresaju i kraljevsku obitelj otkad je jedan sudac otvorio istragu o pronevjeri više milijuna eura javnog novca u kojoj se goni Inaki Urdangarin, suprug mlađe kraljeve kćeri Cristine, koju će pravosuđe uskoro također pozvati.

U Grčkoj tisuće prosvjednika osuđuje "kradljivce" pred parlamentom na svakom prosvjedu protiv štednje. "Lista Lagarde" s približno 2000 imena Grka koji imaju račun u švicarskoj podružnici banke HSBC pogodila je tri vlade optužene za nedjelovanje.

Zemlje sa sjevera Europe nisu pošteđene. U Belgiji je krajem 2012. kraljica Fabiola (84) osnovala "privatnu zakladu" što se shvatilo kao način izbjegavanja prava naslijeđa. Kraljica je u međuvremenu odustala a vlada je smanjila godišnju dotaciju od 1,4 milijuna eura na približno 925.000 eura.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Vojna vozila u luci Gaženica, ilustracija potpora španjolskoj vojsci MORH upozorio na vojni konvoj, pogledajte gdje se očekuje zastoj: "Molimo građane za strpljenje" Coculla Duga tradicija FOTO Bizarna procesija: Sveti Dominik prekriven zmijama proveden ulicama grada

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene