Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SNAGA PRIRODE

Sve što trebate znati o uraganima: Zašto su toliko moćni i koji je najrazorniji?

Aktualno Galerija +0 Saffir-Simpsonova ljestvica snage uragana Galerija 1/1 >>
Jedna od najjačih oluja u posljednjih 170 godina stigla je do Louisiane. Pred uraganom četvrte kategorije pobjegli su deseci tisuća stanovnika. Velike gužve stvarale su se u zračnim lukama i na benzinskim postajama. Nitko ne želi ponovno proživjeti uragan poput Katrine koji je prije točno 16 godina poharao južnu obalu SAD-a.

Prema Safir Simpsonovoj ljestvici, uragani se po jačini mogu kretati u pet kategorija. Najslabiji, prve kategorije, karakteriziraju vjetrovi do 153 km/h. Riječ je o vrlo opasnim vjetrovima koji uzrokuju štetu.

Kod uragana druge kategorije izrazito jaki vjetrovi do 177 km/h mogu uzrokovati veliku štetu posebice na krovovima kuća. Onaj treće kategorije dovodi do razarajuće štete na objektima i prometnicama uz vjetrove jače od 200 kilometara na sat.

Uragan četvrte kategorije, kakav je Ida koja prijeti Louisiani i Mississipiju, donosi vjetrove iznad 250 km/h. Posljedice su katastrofalne štete, dok problemi sa strujom i vodom mogu potrajati mjesecima.

Najjači uragan pete kategorije dovodi do katastrofalne štete u kojoj je većina domova uništena.

Uragani su u suštini olujni sustavi koji se brzo rotiraju, a karakterizira ih nizak pritisak u središtu - snažan vrtlog čija je os u središtu uragana. Najčešće se formiraju krajem ljeta (na obje hemisfere) kada su razlike u temperaturi zraka u nižim slojevima atmosfere, uz toplu površinu mora i viših hladnijih slojeva atmosfere, najveće. Vrhunac sezone uragana na sjevernoj hemisferi obično je u prvoj polovini rujna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene