Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Užasan dan za Tennessee

Učitelji će moći nositi pištolje u školama: "Umjesto da zaštite djecu, opet su zaštitili oružje"

Država Tennessee je usvojila zakon koji dopušta učiteljima oružje u školama.

Zakonodavci američke države Tennessee usvojili su u utorak zakon koji bi učiteljima u toj državi dopustio nošenje skrivenog pištolja u školi, dok su prosvjednici s galerije glasno prosvjedovali protiv toga.

Prijedlog zakona odobren je sa 68-28 glasova u Predstavničkom domu Tennesseeja kojim dominiraju republikanci. Državni Senat usvojio je zakon ranije ovog mjeseca.

Pročitajte i ovo Dojava iz škole - 2 Dojava škole Dječak prijetio učenicima u školi: Policija mu u kući pronašla oružje

Tennessee je doživio žestoku raspravu o zakonima o oružju otkako je u prošlogodišnjoj pucnjavi u školi u Nashvilleu ubijeno troje djece i troje odraslih djelatnika. Neki od demokrata u Zastupničkom domu pomogli su u vođenju prosvjeda u glavnom gradu, što je dovelo do njihova kratkog izbacivanja iz zakonodavnog tijela prošle godine.

"Ovo je užasan dan za Tennessee, našu djecu, naše učitelje i zajednice", napisao je na društvenim mrežama Justin Pearson, demokrat koji je prošle godine izbačen iz Zastupničkog doma nakon čega je ponovno izglasan. "Umjesto da zaštite djecu, opet su zaštitili oružje!"

Republikanci i drugi konzervativci često su tražili da se učitelji naoružaju kao odgovor na brojne školske pucnjave koje su se dogodile u SAD-u u posljednjih 25 godina. Zagovornici ovih mjera tvrde da naoružani učitelji odvraćaju potencijalne pucače u školi. Protivnici kažu da će oružje u školi vjerojatno samo dovesti do tragičnih slučajnih pucnjava.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojna vježba "Nuklearni okidač": Sjeverna Koreja sprema se za rat

Otprilike polovica svih država u SAD-u dopušta učiteljima ili drugim školskim zaposlenicima nošenje vatrenog oružja u prostoru škole, navodi Giffords Law Center, grupa za sigurnost oružja.

Prema zakonu iz Tennesseeja, svaka osoba koja želi nositi skriveni pištolj u školi mora završiti najmanje 40 sati obuke u školskoj policiji. Trošak obuke, zajedno s vatrenim oružjem, snosi pojedinac.

Identitet učitelja ili osoblja koji nosi oružje ne bi bio javan, prema prijedlogu zakona. Ravnatelji škola moraju dati odobrenje da osoba nosi oružje, a čelnici lokalne policije moraju biti obaviješteni o identitetu nositelja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene