Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pale oštre riječi

Corriere della Sera: Hrvati su nam oteli Marca Pola!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijani su ljuti. Tvrde da su im Hrvati 'ukrali Marca Pola'.

Tako bar tvrdi novinar Gian Antonio Stella u uglednom talijanskom listu Corriere della Sera. Na revolt ga je potaklo kad je slučajno pročitao  vijest da je bivši predsjednik Stjepan Mesić otvorio u Kini muzej Marka Pola. 'Da dobro ste pročitali, Marko Polo s 'k'. - hrvatski moreplovac koji je otvorio Kinu Europi. Navodno su neki Kinezi i zapljeskali', piše novinar ljut na talijanske vlasti koji nisu znali zaštititi Marca Pola već su dopustili da ga netko otme.

Pročitajte i ovo Foto; Pelješac; Aleksandar Gospić, HTZ OGLAS Aktivni odmor na jugu Hrvatske? Mina kod Lumbarde na Korčuli Policija šuti VIDEO U moru našeg turističkog raja leži ogromna mina, načelnica šokirana: "Imamo bombu? Prvi put čujem za to"

Autor se poziva na povjesničara Alvisea Zorzija koji je napisao brdo knjiga o Mlecima, pa spominje i legendu o tome kako je Marco ili Marko zapravo bio rođen na Korčuli. 'Čak da je nekim slučajem to istina, Korčula je u to vrijeme bila pod mletačkom vlašću. Tvrditi da je Marco Polo ili bili tko drugi rođen u to doba bio Hrvat je jako nategnuto poigravanje s poviješću. Slično kao i da Giuseppea Garibaldija nazovemo francuskim patriotom jer se rodio u Nici', tvrdi novinar.

>> Talijanski optanti ne žele da se Marco Polo naziva Hrvatom

'Već smo vidjeli što se može dogoditi u bivšoj Jugoslaviji'

Dokaz kako Polo nema nikakve veze s Hrvatskom vidi i u činjenici da sami pomorac nikad nije spomenuo Korčulu niti se bilo kakva poveznica s otokom nazire u dokumentima Već smo vidjeli što se na području bivše Jugoslavije može dogoditi kad se rasplamsa mržnja. No priči je kraj, a posljednje je samo u nizu duge povijesti Zagreba u preuzimanju povijesnog naslijeđa koji im ne pripada njegove čiste venecijanske obitelji. 'Kako je moguće da hrvatski predsjednik otvara muzej Marcu Polu i kako su talijanske vlasti i diplomacija uopće dozvolili da im kroz prste prođe takav propust, pa čak i zbog prijateljskih odnosa li turizma', pita se autor povezujući cijeli incident s izgonom 350 tisuća Talijana iz Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Od pape do Tuđmana

'Već smo vidjeli što se na području bivše Jugoslavije može dogoditi kad se rasplamsa mržnja. No priči je kraj, a posljednje je samo u nizu duge povijesti Zagreba u preuzimanju povijesnog naslijeđa koji im ne pripada.Uzmimo na primjer turističku brošuru Splita u kojoj su hrvatski nacionalisti preminovali 'lava Sv Marka' u 'postilirskog lava'. Isto se odnosi na 'uštipnuti' memorandum po kojem je tijekom posjeta Dalmaciji 1988. godine papa Ivan Pavao II kazao kako su Split i Salona imaju posebno značenje za razvoj kršćanstva na tom području, kao da Slaveni tamo nisu došli u 7. ili 8. stoljeću već tisuću godina ranije. No, povrh svega Franjo Tuđman je u Vatikanu otvorio izložbu u kojoj je Marca Pola nazvao 'Hrvatom rođenjem i porijeklom', tvrdi Stella.

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene