Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoki stupanj pripravnosti

Zastrašujuće snimke: Ciklon Fani pogodio obalu Indije, evakuirano čak milijun ljudi

Indija, ciklon Fani (Foto: Dibyangshu SARKAR / AFP)
Indija, ciklon Fani (Foto: Dibyangshu SARKAR / AFP) Dibyangshu SARKAR / AFP
Aktualno Galerija Indija, ciklon Fani (Foto: Dibyangshu SARKAR / AFP) Indija, ciklon Fani (Foto: Dibyangshu SARKAR / AFP) Foto: Dibyangshu SARKAR / AFP +0 Indija, ciklon Fani (Foto: HO / NOAA / AFP) Galerija 1/2 >>
Moćni ciklon udario je obalna područja istočne Indije u petak, uz obilnu kišu i vjetrove snage do 200 kilometara na sat, ali zasad nema izvještaja o stradanjima na područjima s kojih je evakuirano milijun ljudi.

Danima je rasla snaga ciklona u sjevernim dijelovima Bengalskog zaljeva, prije nego što je udario obalu savezne države Odishe oko 8 sati ujutro po lokalnom vremenu, rekao je državni Indijski metereološki odjel (IMD).

Pročitajte i ovo Ilustracija Obustavljen promet Policija u Amsterdamu evakuirala stanicu metroa: Na mjestu događaja stručnjaci za eksploziv Ilustracija tragedija u Punjabu Djevojčica (10) umrla nakon što je pojela tortu na svojem rođendanu: "Rekla je da je jako žedna. Tijelo je bilo sve hladnije"

Država je u posljednja 24 sata evakuirala više od milijun ljudi iz najranjivijih mjesta uz nisku obalu, napisao je premijer Odishe Naveen Patnaik na Twitteru.

Gotovo 60 kilometara od obale jaki su vjetrovi iščupali drva i električne stupove u glavnom gradu pogođene savezne države.

Škole i fakulteti u Odishi također su prekinuli s radom. Stotine pripadnika timova za spašavanje raspoređeno je u Odishi, a liječnicima i drugom medicinskom osoblju rečeno je da odgode godišnje odmore do 15. svibnja.

Susjedni Zapadni Bengal također je odlučio zatvoriti zračnu luku u glavnom gradu Kolkati.

 

Indijska sezona ciklona može trajati od travnja do prosinca, popraćena snažnim olujama koje pogađaju obalne gradove i uzrokuju ljudske žrtve, nanose štetu usjevima i imovini u Indiji te u susjednom Bangladešu.

Tehnološki je napredak pomogao metereolozima u predviđanju te su vlasti postale puno bolje u pripremama za snažne oluje i u smanjivanju broja žrtava.

Superciklon je trideset sati harao obalom Odishe 1999., ubivši pritom 10 tisuća ljudi, dok je 2013. masovna evakuacija gotovo milijun ljudi, vjerojatno spasila tisuće života.

Cikloni uobičajeno gube snagu prelaskom na kopno. (Hina)

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene