Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bivši Šešeljevi radikali obećavaju zaokret i otvorenost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpska napredna stranka vodit će umjerenu politiku i bit će otvorena za suradnju s cijelim svijetom, rekli su na prvoj zajedničkoj konferenciji za novinare donedavni najbliži Šešeljevi suradnici bivši radikali Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

Bivši visoki radikali najavili su osnivačku skupštinu stranke SNS koju će voditi Nikolić, a Vučić će mu biti najvjerojatnije biti zamjenik.

Pročitajte i ovo Branimir Nestorović Dr. Nestorović prelomio Potres u pokretu koji je bio iznenađenje izbora u Srbiji: Kontroverzni doktor postavio ultimatum, uslijedila je drama Milan Bandić Otvorio Trgovački sud Milan Bandić u stečaju, dug dodatno narastao

'SNS je otvorena za suradnju s cijelim svetom. Potpuno otvorena s prijateljima i zemljama koje nisu priznale neovisnost Kosova, i otvorena za teške pregovore s onima koji su ga priznali', kazao je Nikolić i ocijenio 'kako takva njegova politika nije iznenađenje jer on i Vučić već dvije-tri godine forsiraju umjerena stajališta'.

U obraćanju novinarima u novim prostorijama u centru Beograda, Nikolić i Vučić su ocijenili kako će 'naprednjaci' već za nekoliko mjeseci postati pojedinačno najjača stranka što će dokazati na sljedećim izborima u Srbiji.

Prema riječima čelnika najmlađe stranke u Srbiji već se prijavilo 10.000 građana koji će biti osnivači stranke, a do osnivačke skupštine zakazane za 21. listopada u beogradskom Sava centru, očekuje se da će ih biti 50.000 i da će u svakoj općini imati formirane lokalne odbore.

Čelni ljudi nove stranke od prvih su dana višestranačja u Srbiji početkom devedesetih godina bili najbliži suradnici lidera Srpske radikalne stranke haškog optuženika Vojislava Šešelja i zagovornici njegove nacionalističke i ratnohuškačke politike. Do prošlog mjeseca Nikolić je bio Šešeljev zamjenik , a Vučić tajnik radikala.

Prije mjesec dana na kraju rasprave o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbije s EU u srbijanskom parlamentu, Nikolić je, kako je to objasnio javnosti, odbio poslušati Šešeljevo naređenje iz Den Haaga da odbije usvajanje tog sporazuma iako je vlada Srbije prihvatila njegov amandman o Kosovu kao dijelu Srbije. Istom prilikom Nikolić je istaknuo i kako mu je dosta Šešeljeva vladanja strankom iz Den Haaga. Uslijedili su žestoki napadi na njega od strane stranačkih kolega, nakon čega je Nikolić podnio ostavku na sve funkcije u SRS, da bi ga potom novi čelnici stranke i isključili iz nje.

Nekoliko dana kasnije i tajnik SRS-a Aleksandar Vučić je podnio ostavku na sve funkcije u toj stranci i priklonio se Nikoliću i njegovoj novoj stranci SNS-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene