Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snalažljivi utemeljitelj WikiLeaksa

Assange se prerušio u ženu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange prerušio se u ženu kako bi izbjegao agentima američke obavještajne službe koji su ga pratili, pišu David Leigh i Luke Harding, novinari britanskog dnevnika Guardian koji donosi izvatke iz njihove knjige.

Autori biografije naslovljene WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy (Unutar Assangeova rata protiv tajnosti), otkrivaju pojedinosti iz djetinjstva najpoznatijeg svjetskog hakera koji je biološkog oca upoznao tek kad je imao 27 godina i tada otkrio da je sam očeva slika i prilika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Porezni raj na Kajmanskom otočju Zviždač WikiLeaksu otkriva 'offshore' račune Slika nije dostupna Odvjetnici se žale na kršenje prava Assangeu prijeti Guantanamo ili smrtna kazna

>> Bivši bankar predao Assanegeu bankovne tajne

>> Assangeu prijeti Guantanamo ili smrtna kazna

O događaju kada se Assange prerušio u ženu i više od dva sata bježao pred agentima CIA-e koji su ga pratili iako za to 'nisu imali nikakvih dokaza', autori pišu da se zbio u Engleskoj.

Assange i sada boravi u Velikoj Britaniji gdje je dužan javljati se policiji budući da je pušten uz jamčevinu iz pritvora kamo je dospio temeljem švedskog zahtjeva za izručenje po optužbama za silovanje. Britansko pravosuđe o švedskome zahtjevu odlučit će 7. i 8. veljače.

Assangeov otac i majka razišli su se dok je on bio dijete te kad je danas 39-godišnji Australijanac upoznao oca ustanovio je da je naslijedio buntovnički karakter i analitički, logički duh tog nekonvencionalnog čovjeka.

Istraga zbog WikiLeaksa

Kao dječak Assange je živio nasuprot trgovini elektroničkim uređajama i tada je počela njegovo kompjutersko obrazovanje. Do 1991., već je bio najbolji australski haker i tada je s dvojicom kolega osnovao International Subversives magazine (Međunarodni subverzivni časopis) koji je nudio uputstva kako probiti sustav telefonije i besplatno razgovarati.

Protiv Assangea vodi se istraga i zbog toga jer je internetska stanica WikiLeaks, koje je on osnivač, objavila više od 250.000 diplomatskih izvješća i depeši američke diploamcije. Američko savezno tužilaštvo nije službeno optužilo Assangea niti zatražilo njegovo izručenje. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene