Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tenzije u susjedstvu

Američki borbeni avioni lete iznad BiH, a Dodik poručuje: "Nismo tako laka meta"

Američki F-16
Američki F-16 Foto: Afp
Tri američka borbena aviona trebala bi danas preletjeti područje Bosne i Hercegovine, dan uoči proslave neustavnog dana Republike Srpske.

Američki borbeni zrakoplovi nadlijetat će danas teritorij Bosne i Hercegovine. Tri američka aviona F-16 izvest će vježbu na dan kada je u Banjoj Luci najavljen početak dvodnevnog obilježavanja dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Zamjenik ministra obrane BiH Aleksandar Goganović rekao je da je ministar Zukan Helez (SDP BiH), bez njegove suglasnosti, odobrio obuku kontrole napada u zajedničkom terminu Oružanih snaga BiH i Zračnih snaga Vojske SAD-a 8. siječnja iako je bila planirana krajem mjeseca.

Pročitajte i ovo Baby boom u Zaboku - 5 Godina je dobro počela Baby boom u bolnici koju sve više biraju rodilje iz cijele Hrvatske: ''Nastojimo slijediti moderne trendove''

Za Goganovića je to klasična provokacija srpskog naroda.

"Jasno je da se poruka šalje uoči 9. siječnja i proslave dana RS-a", izjavio je Goganović te zaprijetio istragom i procesuiranjem svih koji su u tome sudjelovali.

Najavljenu je vježbu na dan kada je u Banjoj Luci planirana svečanu akademiju u povodu neustavnog dana RS-a na društvenoj mreži X komentirao i čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Afera koja će uzdrmati zemlju Vlahović opleo po Grmoji uoči bombastično najavljene konferencije: "Postoje lopovi koji kradu tuđi rad, otkrića, ideje..."

Napisao je kako nije službeno informiran o vježbi američkih vojnih zrakoplova, no zna da za to nema suglasnosti Predsjedništva BiH. Vjeruje kako će američki F-16 nadlijetanjem sjeverne Bosne zapravo podržati proslavu dana RS-a.

"Ovdje neće biti rata. Mi ga ne želimo. Nismo blesavi. Ako itko to želi, to su Bošnjaci. Ali svi trebaju znati da RS nije zanemario sustav svoje obrane i da nismo tako laka meta kako neki misle", kazao je Dodik.

U svibnju prošle godine američki bombarderi obavili su niske prelete iznad Sarajeva i još nekoliko gradova u znak partnerstva BiH i SAD-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene