Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUOČAVANJE S PRAVDOM

Alex Jones mora platiti još 473 milijuna dolara zbog laži o masakru u školi

Alex Jones
Alex Jones Foto: JOE BUGLEWICZ / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
Alex Jones, američki teoretičar zavjere, morat će platiti još 473 milijuna dolara odštete zbog laži da je masovna pucnjava u Osnovnoj školi Sandy Hook bila inscenirana.

Alex Jones, istaknuta figura u desničarskim krugovima i pristaša Donalda Trumpa, nazvao je masakr u Sandy Hooku prijevarom američke vlade koja je inscenirana pomoću aktera krize da posluži kao izgovor za oduzimanje oružja Amerikancima. 

Da je napad bio "100 posto stvaran", Jones, osnivač internetske stranice InfoWars koji je nekad slovio za jedan od najutjecanijih izvora dezinformacija na svijetu, priznao je na ranijim suđenjima za klevetu.

Prije mjesec dana u Connecticutu sud mu je naredio da mora platiti 965 milijuna dolara odštete obiteljima ubijenih u pucnjavi u školi Sandy Hook.

Čak 12 djece i šestero odraslih ubijeno je u masovnoj pucnjavi u toj školi 2012. godine.

Pročitajte i ovo Sud - 2 slijedi mu i novčana kazna Kažnjen besramni teoretičar zavjere: Obiteljima mora platiti milijunsku odštetu

Tužitelji, obitelji žrtava i jedan agent FBI-a koji je bio na mjestu događaja ranije su svjedočili da su ih Jonesovi sljedbenici maltretirali nakon njegovih tvrdnji da je masakr bio prevara.

Maltretiranje je trajalo cijelo desetljeće nakon tragedije, a Jones je, kako su tvrdili odvjetnici obitelji, lagao o pucnjavi da bi privukao pažnju na svoju internetsku stranicu Infowars i tako povećao prodaju raznih proizvoda koje je nudio.

Sada će morati platiti dodatna 473 milijuna dolara odštete zbog laži nakon odluke suda u Connecticut, javlja Reuters.

Sutkinja Barbara Bellis privremeno je blokirala Jonesa da premjesti bilo kakvu osobnu imovinu iz zemlje. Presuda je donesena na zahtjev tužitelja, koji tvrde da Jones pokušava sakriti imovinu kako bi izbjegao plaćanje.

Pročitajte i ovo Alex Jones NA KONCU PRIZNAO Teoretičar zavjere optužio obitelji poginulih da su lažirale masakr: Sada mora platiti gotovo milijardu dolara

Iako je Jones na sudu rekao da je ranije vjerovao da je pucnjava bila namještena, a kasnije je promijenio mišljenje i smatra da je bila prava, odbio se ispričati obiteljima.

Odvjetnik tužitelja Chris Mattei rekao je da presuda "služi za jačanje poruke ovog slučaja: oni koji profitiraju od laži usmjerenih na nevine suočit će se s pravdom''.

Jonesov odvjetnik Norm Pattis poručio je da je "presuda bila tragedija, ova posljednja odluka je farsa. To čini naš rad u žalbi mnogo lakšim''.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene