Obavijesti Video Pretražite Navigacija
oboljelo i pet časnih sestara

Zaražena djelatnica ilegalnog doma za starije, alarmirana inspekcija: "Vidjet ćemo koliko je osoba ondje..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među novozaraženim osobama u Koprivničko-križevačkoj županiji jedna je osoba koja se brine o starijim osobama iako nema dozvolu za rad nadležnog ministarstva. Odmah je obaviješten Državni inspektorat i Ministarstvo rada.

U Koprivničko-križevačkoj županiji danas je zabilježeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, a radi se o četiri časne sestre iz samostana sestara bazilijanki u Križevcima, jednoj osobi s križevačkog područja te jednoj djelatnici trgovačkog društva s područja općine Legrad koja se brine o starijim osobama iako nema dozvolu za rad nadležnog ministarstva.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Slika nije dostupna Cirkuliraju podvarijante Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

"To je poduzeće još 2015. godine dobilo zabranu rada, a navodno radi i dalje. O tome smo odmah obavijestili Državni inspektorat i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Vidjet ćemo koliko osoba ondje ima i kako su zbrinute, zasad imamo samo informaciju da je jedna osoba pozitivna. Poduzet ćemo sve mjere da se štićenici zbrinu. Što se tiče samostana sestara bazilijanki, on se sastoji od odjela koji se brine o starijima i nemoćnima, odjela časnih sestara i odjela za nezbrinutu djecu. Samostan je stavljen u izolaciju, u tijeku je epidemiološka obrada nakon koje će se poduzeti svi koraci nužni za pomoć i funkcioniranje samostana", pojasnio je načelnik Stožera Ratimir Ljubić na konferenciji za novinare.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije kazala je kako su svi kontakti iz samostana, u kojem ukupno boravi oko 35 osoba, u samoizolaciji te da je trenutačno pet časnih sestara pozitivno na koronavirus.

"Kliničke slike kod ostalih se mogu razviti u idućih 14 dana, pratimo razvoj situacije koja je pod nadzorom. Što se tiče trgovačkog društva iz Legrada koje nema dozvolu za rad, prvo moramo utvrditi koliko je osoba tamo smješteno. U narednim danima dobit ćemo kompletnu sliku, poduzeli smo potrebne mjere u dogovoru s nadležnim institucijama jer vlasnik nije želio dati podatke o broju osoba koje se ondje nalaze", naglasila je ravnateljica Vadla.

Ljubić je kazao i kako se raspravljalo o produženju epidemioloških mjera koje ističu 7. listopada te će županijski Stožer od Nacionalnog stožera zatražiti odluku o produljenju mjera kojima se ograničava broj osoba na svadbenim svečanostima te odluku o obveznom nošenju maski u zatvorenim prostorima na javnim okupljanjima.

U OB-u Koprivnica stanje je redovno i bolnica funkcionira u punom opsegu, istaknuo je ravnatelj Mato Devčić. "Sukladno epidemiološkoj situaciji nastavljamo s provođenjem svih mjera za suzbijanje bolesti COVID-19. Na Odjelu infektologije trenutačno su četiri pacijenta s lakšim simptomima, a jedan je pacijent na intenzivnom liječenju uz pomoć mehaničke ventilacije. Organizacijski smo spremni i na daljnje povećanje pacijenata, a sukladno novim protokolima spremni smo i za povećani prijem pacijenata iz ustanova socijalne skrbi s područja županije", kazao je ravnatelj Devčić.

Načelnik PU koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac kazao je kako će se s obzirom na rast osoba u samoizolaciji, intenzivirati i provjere poštivanja mjera.

"Od posljednjeg tjedna kolovoza do današnjeg dana policija je obavila nadzor nad 489 osoba te su zabilježena tri kršenja propisanih mjera samoizolacije. Broj ljudi u samoizolaciji povećava se svakim danom, stoga nastavljamo s pojačanim nadzorom", zaključio je načelnik Štimac na kraju konferencije za medije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene