Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ALEMKA MARKOTIĆ

Kada bi se mogao proglasiti kraj pandemije? "Kina ima velik broj oboljelih, puno je umrlih..."

Aktualno Galerija Alemka Markotić - 2 Alemka Markotić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Valentina Baus Valentina Baus Foto: DNEVNIK.hr Alemka Markotić - 1 Alemka Markotić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus - 1 Koronavirus - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Koronavirus Galerija 1/5 >>
Što liječnici misle - treba li proglasiti kraj pandemije i kakva je situacija s brojem zaraženih u Hrvatskoj?

"Koronavirus je prisutan već tri godine, nekako smo na njega naviknuli, naučili živjeti s njim. Što se zaraženih tiče, 13 je novih slučajeva zabilježeno u ponedjeljak. Svjetska zdravstvena organizacija nije proglasila kraj epidemije", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

Alemka Markotić - 2 Valentina Baus (Foto: DNEVNIK.hr)

Što struka misli, kada bi se trebao proglasiti kraj? "Treba pratiti jako puno parametara da bi se došlo do te odluke. Mislim da je dobra odluka da se još ne ide u proglašenje kraja", rekla je za Dnevnik Nove TV ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić.

Podsjetila je na činjenicu da je u samo dva mjeseca, u svijetu, umrlo oko 150.000 ljudi. "Još je uvijek veliki broj oboljelih u Kini i to treba isto pratiti", istaknula je. "Pojavom novih varijanti odlučit će se hoće li se proglasiti kraj pandemije", kazala je Markotić.

Alemka Markotić - 2 Alemka Markotić - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Virus će mutirati i ostati, a cijepljenje će biti potrebno sezonski, mišljenja je Markotić. "Slično kao i s gripom. Preporuča se kontinuirano cijepljenje, a kasnije će biti sezonski, dobrovoljno, kao i do sada", pojasnila je Markotić.

Pročitajte i ovo Ilustracija PODSOJ OMIKRONA Kraken stigao u Hrvatsku! Krunoslav Capak otkrio nam je detalje

Dodala je da tijekom zimskih mjeseci ima puno respiratornih bolesti, upale pluća povezanih s gripom. "Nešto su malo manji brojevi nego što su bili pred Božić i blagdane", rekla je Markotić te istaknula da su za jednu trećinu smanjeni kapaciteti bolnice u kojoj radi tijekom renovacije.

"Imat ćemo u budućnosti jednu modernu bolnicu", zaključila je Markotić.

 Cijeli razgovor s Alemkom Markotić pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene