Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Slovačke

VIDEO Zagrebački ZOO postao dom za dva nova medvjedića: "Albert bi bio samozatajan alternativac, a Kvetina zvijezda TikToka"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zoološki vrt Grada Zagreba preuzeo je brigu o mladim medvjedima, blizancima Kvetini i Albertu iz Slovačke.

U Zagrebu je mlade medvjede dočekala nova nastamba, u kojoj će imati visoku kvalitetu života. Ta nastamba, koja je dio Interpretacijskog centra zaštićene faune Hrvatske, medvjedima omogućuje život nalik onome u prirodi. Uz unutarnju nastambu medvjedima je na raspolaganju i prostrana vanjska nastamba s tekućom vodom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sektaši ga bacili sa zida u medvjeđi kavez? Slika nije dostupna ZOO: Medvjedi raskomadali mladića

Ti europski smeđi medvjedi, koji su kao mladunčad ostali bez majke, odrasli su u oporavilištu za divlje životinje zoološkog vrta u Bojnicama. Sada imaju četiri i pol godine.

"Medvjedići koji ostanu siročad u prvim mjesecima života ne bi preživjeli bez pomoći ljudi, tj. dohranjivanja, no zbog njihova navikavanja na ljude nije ih moguće vratiti u prirodu. Naš zoološki vrt dobro poznaje takve priče. Ovdje je čitav svoj život provela Eta, a nekoliko smo mjeseci u oporavilištu othranjivali i medvjedića Matiju, koji sada živi u utočištu za medvjede u Kuterevu.

Medvjedi iz Slovačke lijepo se privikavaju na život u Hrvatskoj. O njima se brine velika skupina stručnjaka - od zoologa preko veterinara i nutricionista do timaritelja", kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Kod europskih smeđih medvjeda mužjaci su veći od ženki. Ta je razlika uočljiva i kod Kvetine i njezina brata.

"Kvetina je tamnija i manja od Alberta. Razlikuju se izgledom, ali i karakterom. Albert je miran, a njegova sestra obožava biti u središtu pozornosti. Kada bismo ih doživljavali kao ljude, Albert bi bio samozatajan alternativac, a Kvetina zvijezda TikToka.

Unatoč razlikama jako se lijepo slažu. Imaju isti ukus kad je hrana u pitanju. Obožavaju indijske oraščiće i sušene marelice. Sretni su što je jesen topla, pa u travi pronalaze tratinčice i posljednje ovogodišnje jagode mjesečarke", kazala je Dijana Beneta, kuratorica za sisavce Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene