Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neobična srednjoškolka

Znate li još maturanata poput Sandre?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osamnaestogodišnja je Sandra Koprek na prvi pogled obična srednjoškolka koja se ni po čemu ne razlikuje od svojih vršnjaka. Međutim, ova je djevojka sve samo ne uobičajena.

Sandra Koprek ima 18 godina i živi u mjestu Črešnjevo, u okolici Varaždina. Maturantica je Gospodarske škole Varaždin. Za sebe kaže da je oduvijek bila kreativna. Ono što Sandru razlikuje od većine njezinih vršnjaka jest to da je Sandra napisala knjigu. Priča je to o djevojci Luni, koja izgubi sva svoja sjećanja, te u potrazi za prošlošću luta svijetom i susreće se sa svakojakim bićima i proživljava razne avanture.

Pročitajte i ovo Isaac Herzog, predsjednik Izraela Otkrio u intervjuu VIDEO Na tijelu mrtvog borca Hamasa pronađena knjiga Mein Kampf: "Proučavao je Hitlerovu ideologiju da mrzi i ubija Židove" Diplomatski pečat - sasvim osobno Tjedan Sveučilišta u Zagrebu "Diplomatski pečat – sasvim osobno": Knjiga koja govori o putu Hrvatske kroz 130 priča diplomata, političara i profesora

'Duže vrijeme su mi neki novi svjetovi i neka priča lutali glavom. Nešto se stvaralo u meni te je tako jedno dosadno popodne postalo presudno za početak pisanja knjige', objašnjava nam Sandra svoju inspiraciju za knjigu. Napisala je dva poglavlja knjige, prije nego je bilo kome kazala za svoj naum. Prvi je za sve doznao dečko Domagoj, a nakon njega i roditelji, za koje Sandra kaže da su joj bili i financijska potpora, obzirom da su pokrili troškove lektoriranja.

Knjiga nije posebna samo po tome što ju je napisala jedna osamnaestogodišnjakinja. Naime, Sandra je svoju knjigu pisala na engleskom. 'Engleski mi je uz njemački odmalena bio bliži nego hrvatski. To možda zvuči čudno, ali uvijek mi je bilo prirodnije pisati na engleskome, nego na hrvatskom jeziku', kaže Sandra.

Uz engleski, uči još i njemački i francuski. Sudjelovala je i na brojnim natjecanjima od kojih izdvaja Cambridge Creative Writing, na kojemu je dobila status mladog kreativnog autora te županijsko natjecanje iz njemačkoga jezika, na kojemu je osvojila treće mjesto.

'Knjigu nije bilo zahtjevno pisati. Sve je išlo svojim tokom. Ono što sam zamislila u glavi jednostavno je prešlo na papir', objašnjava Sandra tijek pisanja knjige. Ipak, imala je i teških trenutaka. U jednom ju je trenutku, kaže, vlastita priča stjerala u kut i nije znala kako se izvući. Blokada je trajala tri mjeseca, ali nakon toga je sve išlo uobičajenim tijekom.

>> VIDEO Studenti je zovu 'teta anđeo' - evo kako ih je osvojila!

Kad su vršnjaci u pitanju, Sandra kaže da su mišljenja podijeljena. Dio njih smatra da je sve to samo šala i da ne vodi nikamo, drugi je stalno ispituju kako napreduje, a katkad joj pomognu i kod odlučivanja, jer je njih pitala za mišljenje kod dizajna naslovnice. 'Ne obazirem se na one koji se podrugljivo smiju, nego rado popričam s onima koje zanima nešto o likovima i o priči', zaključuje.

Izdavača još uvijek nije pronašla. Nitko, kaže, nije zainteresiran za nerenomirane autore. Poslala je oko 50 molbi i u Hrvatsku i u inozemstvo, međutim, glavni je problem taj što nije poznata i što nema agenta koji bi je predstavio. Odlučila je na neko vrijeme pauzirati traženje izdavača i koncentrirati se na pisanje drugog nastavka knjige. Zasad radi na samopromociji putem Facebooka, pokušavajući što više ljude informirati o svojoj knjizi, a prikupila je i mnogo pozitivnih komentara i ocjena.

Ukoliko i vi imate priču o ambicioznim ljudima ili znate način kako Sandri pomoći da pronađe izdavača, šaljite nam ih na moj.report@novatv.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene