Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović najavio izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

SJEĆANJE NA OLUJU

Josip je poginuo kao student, njegov otac danas je bio u Kninu: "Evo ja umjesto njega to proživljavam. Ako mi koja suza kane nemojte zamjeriti..."

Aktualno Galerija Obljetnica Oluje - 2 Obljetnica Oluje - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Obljetnica Oluje - 3 Obljetnica Oluje - 3 Foto: DNEVNIK.hr Obljetnica Oluje - 4 Obljetnica Oluje - 4 Foto: DNEVNIK.hr +6 Obljetnica Oluje - 5 Galerija 1/11 >>
Posebno emotivno, svečano i ponosno u Kninu je bilo za one koji su sudjelovali u operaciji svih operacija.

Pjesmom nastalom u ratu "Mi smo garda Hrvatska" u petak je proslavljena pobjeda koja je omogućila trajni mir.

Iz ruku branitelja i njihovih obitelji u nebo se vinuo hrvatski barjak

Roko Vranić, predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata potreseno je kazao kako bi se njegov sin Josip sada radovao. Sada bi imao 52 godine. Poginuo je kao student nakon završene prve godine prava.

"Evo ja umjesto njega to proživljavam. Ako mi koja suza kane nemojte zamjeriti", rekao je tužni otac.

Radoslav Juričev, sudac i umirovljeni poručnik kazao je kako je u svakoj niti zastave i svaki poginuli hrvatski branitelj. "Hvala im do susreta u nebesima", poručio je.

Nebesa su proparala Krila oluje. Prvi put za javnost i Black Hawks. A na tlu pjesma i emotivni govori hrvatskih heroja. Umjesto generala Ante Gotovine, koji nije došao, okupljene je pozdravio general Mladen Markač i poručio da je Oluja kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu.

"Naše žrtve su naša inspiracija iz koje crpimo snagu, za nove izazove oni su nam utjeha kada se pitamo - je li vrijedilo? Je, vrijedilo je! Itekako je vrijedilo boriti se i u ratu i u miru za istinu i za pravdu. I u Hrvatskoj i u Haagu, vrijedilo je. Hrvatska u srcu", istaknuo je general Markač.

Oni koji su prošli rat najbolje to znaju i osjećaju.

Damir Krstičević, bivši ministar obrane i ratni zapovjednik 4. gardijske brigade prisjetio se kako su 4. i 7. brigada dobile zadaću da oslobode grad Knin. "Mislim da smo to vrhunski napravili. U manje od 31 sat mi smo to učinili", rekao je Krstičević.

Ljubo Ćesić Rojs, umirovljeni general, kazao je kako je srce bilo veliko i tada i sada.

"Hvala Bogu, ostao sam živ nakon 27 godina. Žao mi je što nema mog tadašnjeg zapovjednika junaka Ante Gotovine tu", poručio je Ćesić Rojs.

Bila su to teška vremena koja su tražila teške odluke… a za njih treba imati hrabrosti.

Pročitajte i ovo Petar Malbaša - 1 OBLJETNICA OLUJE Reporter Dnevnika Nove TV s ratnim snimateljem koji je zabilježio trenutke ulaska HV-a u Knin: "General Gotovina izdao je zapovijed..."

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović položio vijenac završena centralna svečanost Milanović na proslavi Oluje: "Hrvatska je morala ponajbolje ljude slati u Haag, bila je ucjenjivana"

General Josip Lucić prisjetio se kako je "na vrhuncu moći hrvatske vojske predsjednik republike dr. Franjo Tuđman donio političku odluku koja se pokazala ispravnom i nakon toga je uspostavljen mir".

Leonardo Dumanić, časnički namjesnik naglasio je kako je operacija Oluja bila težnja za slobodom, a ta sloboda vodila je branitelje putem zajedništva.

Zajedništvo na koje ne smijemo zaboraviti kao i na one koji tu slobodu nisu doživjeli.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene