Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kalinić se sprema za katastrofu

Zagrepčani dobivaju letak kako se ponašati u slučaju potresa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić ocijenio je kako bi sustav zaštite i spašavanja morao biti puno bolji.

'Stari zakoni su ukinuti, a novi nisu doneseni i moramo raditi u tom procjepu', požalio se Kalinić na konferenciji za novinare u sjedištu Ureda, u zagrebačkom Oktogonu. Naveo je i kako je vjerojatno da će, zbog recesije, proračun za 2011., namijenjen Uredu za upravljanje u hitnim situacijama, biti smanjen oko 1,2 posto. Unatoč tome, najavio je nabavku dva nova seizmografa za skoro 250.000 kuna te opremu za spašavanje iz ruševina: po dva vibraskopa i vibrafona za oko 360.000 kuna.

Pročitajte i ovo Potres Osjetio se i u Italiji Snažan potres s epicentrom kod Slunja zatresao Hrvatsku i BiH: "Jako je grunulo i dobro zatreslo" Ilustracija Zatreslo se Potres zatresao Rumunjsku i Srbiju

>> Novi potres u Srbiji izazvao paniku, ljudi spavali u automobilima

>> Nakon Srbije, treslo je i kod Zagreba i u BiH

Pohvalio se da je izobrazbu vatrogasaca za spašavanje iz ruševina prošlo 22 profesionalna vatrogasca i 131 dobrovoljni vatrogasac kako bi uskoro svaka gradska četvrt mogla imati po dva tima tima za spašavanje. Osim toga, 13 vatrogasaca specijalizirali su za vatrogasce-ronioce, što je osobito važno u slučaju poplava.

U potresu bi stradalo 3 tisuće Zagrepčana

Ponovio je procjene po kojima bi, u slučaju potresa od 6,3 stupnja po Richteru, bilo oko 3.000 poginulih i 15.000 ranjenih te da bi Zagreb mogao funkcionirati sljedeća 24 sata, a da bi potom bila potrebna pomoć izvana, kazao je upozorivši pritom da samo Nova bolnica u Dubravi ima helidrom gdje se mogu spuštati helikopteri.

Također je naveo da su na mnogim zgradama u centru grada, sagrađenima do 1920., zbog izloga djelomično izbijeni nosivi zidovi pa više nisu sigurne kao nekada. Sigurnije su, rečeno je, zgrade građene nakon potresa u Skopju i Banja Luci, no nakon 1990. su, u pomami za profitom, zgrade su ponovno lošije gradnje.

Kalinić je najavio je da će građanima za dva tjedna stići u kasliće 315.000 letaka s napucima kako postupati u slučaju potresa. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene