Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijeđanje, pitanja o bračnom statusu

Evo koje skupine žena imaju najviše problema pri zapošljavanju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 313.675 nezaposlenih, više od pola, gotovo 166.000, su žene. Vrijeđanje, pitanja o bračnom statusu i planiranju djece - samo su neke od neugodnih situacija koje one prolaze prilikom traženja posla. Istražili smo koje skupine žena imaju najviše problema i kako su ih riješile.

Kad žena u zreloj životnoj dobi ostane bez posla teško se može nadati novom. 'Situacija na tržištu rada je takva da smo prije pet godina govorili iznad 45-50 godina. Ta se dobna granica spustila na četrdeset godina', kazala je pravobraniteljica Višnja Ljubičić.

Pročitajte i ovo Protuprosvjed na Trgu Prosvjedi i ljudska prava VELIKA FOTOGALERIJA Muškarci pali na koljena, žene uzvratile udarac: ''Ne priznajemo gospodare ni u privatnom ni u javnom životu!'' Ilustracija Rodni jaz Žene u Hrvatskoj od danas do kraja godine rade besplatno

I radnice propalog Kamenskog u toj su skupini. Mnoge su tražeći posao doživjele i uvrede. 'Da je baba i da ju može biti sram da je uopće došla pitati za posao jer ima žena od dvadeset godina koje čekaju posao na burzi', kazala je Đurđa Grozaj iz Udruge Kamensko.

A ni mlade ne zaobiđe diskriminacija. Susrela se s tim i poduzetnica Ivana Matić kad je morala čuvati prvu trudnoću. 'Ja sam čak iz kreveta odradila jedan projekt za koji sam bila zadužena isto kao da sam na licu mjesta, dok moj poslodavac to uopće nije cijenio, dapače, još su napravili i pogrešku zbog koje sam dva mjeseca bila bez primanja', kazala je Ivana.

>> U svijetu je nepismeno oko 774 milijuna ljudi

Mogli su joj, kaže, ponuditi da radi od kuće i svi bi bili zadovoljni. Zato je pokrenula svoj posao i dobila fleksibilnost koja nedostaje velikim tvrtkama. 'Statistike pokazuju da oko 55,3 posto trudnica ostaje bez posla, odnosno žena s malom djecom', kazala je Ljubičić.

Najteže je posebnim skupinama. 'Kao što su žene s invaliditetom ili žene koje su samohrani roditelji ili roditelji djece oboljele od nekih teških bolesti', kazala je Mirjana Zećirević iz HZZ-a.

S diskriminacijom se ponekad susretnu i muškarci. Jedan visokokvalificirani nikako nije mogao dobiti ni poziv na razgovor. 'Dok nije malo bolje pogledao svoj životopis i shvatio da njegovo ime može biti i žensko. Nakon što je ispred imena dodao mister/gospodin, našao je posao u roku od mjesec dana', kazala je Ivana.

Poslodavci trebaju sposobne radnice, a one trebaju fleksibilnost, na što većina poslodavaca još nije spremna. 'Što je problem za mnoge žene i poslodavci tu jako puno gube', kazala je Matić. Jer popis je pokazao - žene su u Hrvatskoj obrazovanije od muškaraca, a sigurno se ne obrazuju da bi bile kod kuće ili radile poslove ispod svojih mogućnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene