Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Americi se to može

VIDEO: Još jedna razlika između Hrvatske i SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Može li se višegodišnji studij zamijeniti jednogodišnjim usavršavanjem?

U Americi misle da se može, tamo se na veliko nudi takva vrsta obrazovanja. I Hrvatska ima takva usavršavanja, no mnogi smatraju da to nije dovoljno za ostvarivanje karijere.

Pročitajte i ovo Ljubljana, ilustracija osjetili plin Uzbuna u glavnom gradu u susjedstvu! Građane uznemirio neugodan miris Ilustracija Tko si to može priuštiti? Izračunali smo koliko roditeljima treba za studiranje djeteta u Zagrebu: "Ako ne planiraju da si djeca nađu posao, neka dignu kredit!"

Borna Filić pohađa profesionalno usavršavanje za digitalnu fotografiju. 'Fakultet? Krenuo sam na kemiju. To nije bilo to. Fotografija mi je bila hobi i htio sam se negdje okušati. Ovi ostali tečajevi koji se nude nažalost, ne idu u radnu knjižicu i to je više onako, dosta teoretski. Ovdje je bilo dosta prakse', rekao je Borna.

U tri mjeseca, koliko je usavršavanje trajalo, Borna je puno toga naučio. 'Što se tiče znanja stvarno, osoba koja nema pojma što je blenda, što je ekspozicija, kad dođe ovdje, nauči sve i stvarno može postati specijalist', dodao je Borna.

Danas sve više ljudi razmišlja o jednogodišnjim studijima. 'Cilj je ljude osposobiti u kratkom vremenu za pojedinu tehnologiju ili pojedin aspekt poslovanja da se mogu brzo uklopiti u tokove. Znači, pogotovo na nova radna mjesta', rekao je Hrvoje Balen s privatnog učilišta.

Iako su neki skeptični oko kvalitete ovako kratkih usavršavanja, Borna je uspio pronaći posao. 'Zaposlio sam se na temelju toga. Sad radim u jednoj foto-agenciji i vrlo sam zadovoljan', rekao je Borna.

Dok je Hrvatska na početku ovakve vrste obrazovanja, u Americi se na veliko nude jednogodišnja obrazovanja koja zamjenjuju studije od četiri godine. Pa tako u samo godinu dana možete postati zubni tehničar ili administrativni asistent.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene