Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbijeno izručenje

Vicdan Ozerdem može kući!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud odbio je izručenje Vicdan Ozerdem Turskoj. Istražna sutkinja Županijskog suda u Dubrovniku donijela je odmah danas odluku o ukidanju mjera opreza što znači da Vicdan nakon što dobije putovnicu može napustiti Hrvatsku i vratiti se svojoj obitelji u Mainz.

Danas je Županijski sud u Dubrovniku zaprimio odluku Vrhovnog suda povodom žalbe Vicdan Ozerdem u postupku izručenja koje je za nju tražila Republika Turska.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola"

Vrhovni sud preinačio je prvostupanjsku odluku i utvrdio da je njome povrijeđen kazneni zakon, te odbio izručenje Vicdan Ozerdem Turskoj.

>> Turska novinarka puštena iz pritvora, dvaput tjedno se mora javiti policiji

Nastavno, istražna sutkinja odmah je ukinula mjere opreza što znači da Vicdan nakon što dobije putovnicu može napustiti Republiku Hrvatsku i vratiti se svojoj obitelji u Mainz.

Podsjetimo, nakon uhićenja turska novinarka je bila u ekstradicijskom pritvoru, a s obzirom na narušeno zdravlje bila je smještena u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu iz koje je izašla sredinom rujna. Pritvor joj je bio zamijenjen mjerama opreza, pa nije smjela napuštati boravište, dva put tjedno se javljala u policiju, a privremeno joj je oduzeta i putovnica.

Turska traži izručenje Vicdan Ozerdem zbog terorizma, a ona i nevladine organizacije tvrde da je žrtva političkog progona u Turskoj, gdje je bila u zatvoru zbog sudjelovanja u prosvjedima protiv vladine represije. Na odluku dubrovačkog suda u rujnu su reagirale nevladine udruge i pučki pravobranitelj Jurica Malčić koji je u pismu upućenom Ministarstvu pravosuđa istaknuo da stoji na stajalištu da bi Hrvatska izručenjem turske novinarke postupila suprotno međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava te joj stoga treba omogućiti povratak u Njemačku u kojoj je ima azil. Tada se oglasio i sam premijer Zoran Milanović rekavši da njegova Vlada neće izručivati novinare zbog verbalnog delikta.

Odluku Županijskog suda u Dubrovniku o puštanju turske azilantice iz pritvora pozdravilo je predstavništvo UNHCR-a u Republici Hrvatskoj, koje je priopćilo da pomno prati događanja i izražava nadu kako će Hrvatska poštivati međunarodne i europske standarde i prakse te neće izručiti Ozerdem Turskoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene