Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Udruge kritiziraju zakon o pravnoj pomoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koalicija dvadesetak nevladinih udruga uputila je otvoreno pismo premijeru Ivi Sanaderu od kojega, odnosno Vlade pred kojom bi se uskoro trebao naći konačni prijedlog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, traži da se hitno očituju o kritikama na konačni tekst tog zakona koji se, upozorava, u bitnome ne razlikuje od prijedloga koji je unatoč kritikama dobio potporu Sabora u prvom čitanju.

Koalicija udruga koje pružaju pravnu pomoć u pismu napominje kako su svi sudionici u izradi prvog prijedloga ovoga zakona utvrdili da je on nekvalitetan, te da je njegova konačna verzija pokazala da su 'zadržane sve bitne odredbe koje ovom zakonu oduzimaju značaj koji bi trebao imati, a to je da se svim potrebitim građanima pruži doista besplatna, pravodobna i kvalitetna pravna pomoć'.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Igračke i natpis za preminulu djevojčicu HOĆE LI SE IŠTA PROMIJENITI? Iluzija je da se događaji zlostavljanja djece neće ponoviti: ''Zaključavao me u mračnu sobu cijeli dan bez hrane, vode i WC-a. Imala sam tri godine''

Ocjenjuje da je sudjelovanje predstavnika udruga u izradi prijedloga zakona 'služilo isključivo zadovoljavanju forme, te davanju legitimiteta istoj radnoj skupini'.

Kao osnovne nedostatke predloženog zakona udruge navode to da bi građani koji traže pravnu pomoć i dalje od tijela države uprave morali pribaviti 'uputnicu', što, drže, nepotrebno birokratizira proceduru i povećava administrativni aparat, pa će velik dio proračunskog novca, namijenjen pružanju pravne pomoći, biti utrošen na taj aparat.

Ocjenjuju da se donošenjem zakona samo formalno želi zadovoljiti kriterije za otvaranje 23. pregovaračkog poglavlja s EU, a ne omogućiti građanima ostvarivanje ustavnog i međunarodnim konvencijama zajamčenog načela jednakog pristupa pravosuđu.

Udruge u pismu premijeru Sanaderu najavljuju da će o iznesenim kritikama izvijestiti delegaciju Europske komisije, domaće i strane institucije, medije i hrvatsku javnost, kao i da će i ubuduće, bez obzira na odredbe zakona, nastaviti pružati pravnu pomoć.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene