Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na putu prema Zapadu

U Zagrebu rođena prva izbjeglička beba, dali su joj ime Amal - nada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U izbjegličkoj krizi rođena je i prva beba, mala Sirijka Amal što na hrvatskom znači nada. Rođena je u Zagrebu. Mama i beba su dobro. Iako rođena u izbjeglištvu, djevojčica je krenula putem željenog Zapada.

Inače, liječnički timovi koji i dalje rade na terenu, obavili su desetke tisuća pregleda. Prije četiri dana, na svijet je došla sirijska beba, rođena u Klinici za ženske bolesti i porode u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sljedećih dana PALA ODLUKA Cerar najavio podizanje ograde na granici s Hrvatskom Slika nije dostupna Strože mjere Slovenija će na granici s Hrvatskom postaviti ogradu?

"Tu je dopremljena od strane policije i ona je sretno rodila", rekao je dr. sc. Jozo Blajić iz Klinike za ženske bolesti i porode. 17-godišnja majka je dobila trudove u vlaku iz Opatovca. No, zahvaljujući brzoj reakciji, sve je prošlo u redu. Rodila je djevojčicu.

"Ona i dijete su bili 4 dana. Sve se odvijalo u redu i ona je napustila Kliniku prema svom cilju. I to je jedan sretan događaj u ovome svemu", rekao je dr. Blajić.

Timovi liječnika i medicinskog osoblja neumorno rade na terenu kako bi pomogli izbjeglicama. Do sada je pregledano njih 9776.

Predsjednica nenajavljeno u Opatovcu, Ostojić poručio: 'Moglo je to i ranije'

"Najviše nam dolaze te male bebe koje su prehlađene. Jer ja sam čuo i tu su mi pričali da su dva dana na kiši hodali, nisu imali nikakve šatore tamo. Boli ih trbuh, abdomen, prehlada i to", kaže Nizar Shoukry, doktor dentalne medicine.

Straha od zaraznih bolesti, za sada, nema. "Prema svim dostupnim informacijama i prema podacima sa terena u kampu nema pojave niti grupiranja kakvih oblika zaraznih bolesti", ističe epidemiolog Davor Čorak.

Liječničke ekipe do daljnjeg su raspoređene na mjestima gdje su izbjeglice. Unatoč teškim uvjetima, maksimalno se trude svima pružiti dostatnu zdravstvenu pomoć.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene