Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaštitite djecu odgovornim ponašanjem

U pola godine u prometu stradalo 538 djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U posljednjih šest mjeseci smrtno je stradalo četvero djece, teže ih je ozlijeđeno 74, a lakše ozlijeđeno 460.

Često se dogodi da su stradanja djece krivi roditelji svojim neodgovornim ponašanjem.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prometne gužve Kamioni u koloni čekaju pred ulazom u Sloveniju Policija, ilustracija Prekinut promet Tragedija u blizini Karlovca: U sudaru s teretnim vozilom smrtno stradao motociklist

'Poslušaj me, pa ću ti dati da po ulici voziš auto!' Ta rečenica, koju je 6-godišnjem dječaku uputio 'ponosni' otac, na žalost, ne pripada nekim zastarjelim vremenima ni nekoj zabačenoj sredini s ograničenim pristupom informacijama.

Vrijeme radnje: sadašnjost. Mjesto radnje: Zagreb. Otac u ranim tridesetim godinama uvjeren da je pronašao idealnu metodu odgoja, jer sin ga je i poslušao, te je napravio što je otac od njega u tom trenutku tražio. I 'zaradio' je smještaj na vozačevu sjedalu, u očevu krilu. Za volanom je bio ne samo kroz čitavu svoju ulicu, već i kroz susjednu, gdje ga je otac samo prebacio na suvozačevo sjedalo i nastavio dalje voziti s nevezanim 6-godišnjakom na prednjem sjedalu.

Razgovor nepristranog promatrača s roditeljima nije urodio plodom. Na argumente o sigurnosti oštro su odgovorili: 'Naše dijete, naša briga!'. Na žalost, nisu jedini koji tako voze i odgajaju djecu. Rezultat takvih i sličnih odgojnih metoda je, samo u prvih šest mjeseci ove godine, 176 poginulih u prometu, od čega četvero djece. I još 74 teško ozlijeđena djeteta, uz 460 lakše ozlijeđenih. Jer, dijete koje kroz djetinjstvo od roditelja, koji su mu glavni uzor, nauči da sigurnost u prometu nije bitna, da je u redu kršiti propise, da sigurnosni pojas nije važan... I kasnije će, kao mladi vozač, kršiti propise te ugrožavati i svoj život i živote drugih sudonika u prometu. I upravo je zato netočna tvrdnja roditelja da je njihovo dijete njihova briga, ono je to prestalo biti onim trenutkom kad su pokazali da se za njega ne brinu dobro, odnosno trenutkom u kojem su ga posjeli za upravljač automobila.

Dijete u dobi od šest godina, odnosno mlađe od 12 godina,nema što tražiti na prednjem sjedalu. Njegovo je mjesto na stražnjem sjedalu, gdje treba biti pravilno vezano u odgovarajućoj dječjoj sjedalici. A roditeljima koji smatraju da su puštanjem djeteta za volan mališanu pokazali koliko ga vole možemo samo tko zna koji put ponoviti: već pri brzini od 50 km/h dijete od 18 kg, ako nije vezano u autosjedalici ili prikladno na stražnjem sjedalu, prilikom udarca u vjetrobran ima masu od čak 900 kg!

Djeci je mjesto na stražnjem sjedalu u sigurnosnoj sjedalici!

U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama stoji da se dijete mlađe od 5 godina u automobilu smije prevoziti samo na stražnjim sjedalima i to u posebnoj sigurnosnoj sjedalici. Dijete starije od 5, a mlađe od 12 godina također se smije voziti samo straga, ali u toj dobi umjesto u kompletnoj sjedalici može sjediti i na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke vezivanja. Ako se dijete veže sigurnosnim pojasom na dvije točke vezivanja, nije potrebno koristiti posebno postolje za sjedenje.

Na suvozačevu sjedalu može se prevoziti samo dijete staro do dvije godine, i to ako je zračni jastuk isključen, a dijete vezano pojasovima u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno od pravca vožnje. Kazna za neodgovarajući prijevoz djeteta, iznosi samo 500 kuna.

Djeca kopiraju pogreške roditelja

Policajci u svakoj prilici upozoravaju na važnost pozitivnog utjecaja roditelja na vlastito dijete jer, upravo u toj dobi oni su za dijete primjer ('model') pravilnog ponašanja i djeca ih vrlo često kopiraju, uključujući nažalost pritom i pogreške koje ti isti roditelji čine u prometu. Konkretno, dijete koje nauči da je u redu od rane dobi biti za upravljačem i da je to nagrada za dobro ponašanje, ubrzo će se dosjetiti da može samo sebe nagraditi za nešto, te će u dobi od, možda, 10-11 godina samo uzeti ključ automobila i uputiti se u opasnosti prometa.

 Neodgovornog roditelja prijavite policiji

Građanin koji svjedoči situaciji poput one opisane na početku teksta može pozvati policiju, kako bi kaznili neodgovornog vozača. No, dok policajci dođu do njega, dijete vjerojatno više neće biti za volanom, na suvozačevu sjedalu... U tom slučaju, objašnjavaju iz Ministarstva unutarnjih poslova, policajci će prilikom podnošenja prijave navesti i podatke građanina koji je prijavio događaj, te će on pred sudom svjedočiti o onome što je vidio. (Agencija VLM)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene