Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slušajte savjete liječnika

STIŽE TOPLINSKI VAL Čuvajte se, u vašim autima temperatura se penje i do 70 stupnjeva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred nama je prilično topao, zapravo vruć vikend. Idućih dana temperatura će nerijetko prelaziti 30, s tim da bi mjestimice na kontinentu, i to posebno u nedjelju lako mogla dosegnuti i 35 stupnjeva.

Sunce je sve jače. Ovoga vikenda meterolozi najavljuju toplinski val. Temperature čak do 35 stupnjeva, i to u hladu! Meteorolog Dnevnika Nove TV najavio nam je glavne naznake za iduće dane.

Pročitajte i ovo Almica Domikulić Brojne intervencije u Splitu U Hrvatskoj velike vrućine, ali neki građani i dalje su neposlušni: "Stalno govorimo jedno te isto" Vrućine Ekstremni uvjeti Na zapadu Europe od vrućina se skrivaju u trgovačkim centrima: "Klima uređaji su nam oruđe za privlačenje kupaca"

Pred nama je prilično topao, zapravo vruć vikend. Idućih dana temperatura će nerijetko prelaziti 30, s tim da bi mjestimice na kontinentu, i to posebno u nedjelju lako mogla dosegnuti i 35 stupnjeva. Bit će sunčano, uz lokalne šanse za poslijepodnevne pljuskove i grmljavinu.

Što zapravo znači upozorenje od toplinskog vala?

Naime, Državni hidrometeorološki zavod ovog vikenda upozorava stanovnike Zagreba na veliku, te vrlo veliku opasnost od toplinskog vala. Osječani nek se posebno pripaze u nedjelju. Ovakvo upozorenje izrađuje se kao kombinacija vremenske prognoze, odnosno očekivanih temperatura te klimatskih prilika. To je zato jer temperature koje mogu predstavljati rizik za zdravlje nisu jednake u svim područjima. Ondje gdje su ljudi više naviknuti na visoku temperaturu, opasnost od toplinskog vala je manja. Zagreb i Osijek, ovog vikenda, pripazite!

Stiže prvi val vrućine: Sljedeći tjedan znojit ćemo se na +30

Bioprognoza

Iako smo naviknuti da se biometeorološke prilike obično kvare kad se vrijeme pogoršava, tj. kad nam dolazi promjena vremena i kiša, razmjerno loša bioprognoza idućih dana, unatoč suncu, rezultat je prije svega visokih temperatura.

UV indeks

Visok i vrlo visok je i UV indeks, pa je idućih dana najbolje da smanjite boravak na suncu u onom najtoplijem dijelu dana, negdje između 10 i 17 sati. Imajte na umu i da je temperatura na vrućem asfaltu i oko10 stupnjeva viša, pa ako prognoziramo 35, to onda na cesti može biti i 45. Valja se još malo strpiti, jer čini se da nam osvježenje stiže već u prvoj polovici novog tjedna.

STIŽU TEMPERATURE IZNAD 30 Evo kako se zaštititi

Na suncu neće biti lako ni šetati, a kamoli raditi, stoga ćemo vam ponoviti nekoliko savjeta koje stručnjaci objavljuju prije svakog toplinskog vala: piti dovoljno tekućine (barem dvije litre dnevno), izbjegavati sol u hrani, izbjegavati izravno izlaganje suncu između 10 i 17 sati, tuširati se mlakom vodom i nositi laganu, svijetlu i široku odjeću.

Dr. Leonardo Bressan, liječnik obiteljske medicine, kaže da se treba ponašati "malo penzionerski".

'Znači koristiti sjenu iza zgrada kad se kreće, ne izlagati se direktno suncu', savjetuje i dodaje da treba nadoknađivati jako puno tekućine.

Opasnost vreba i u vozilima u ove tople, sparne dane kada se temperatura zraka kreće i preko 30 stupnjeva i vozilima ostavljenim na parkiralištima temperatura se penje i preko 70 stupnjeva Celzijusovih.

Oni koji mogu, spas od već sada velikih vrućina potražili su danas na plažama. Uglavnom je riječ o turistima. Tko god bude mogao ovaj će vikend spas od vrućina potražiti negdje u moru koje je ipak nekoliko stupnjeva hladnije od pregrijanog zraka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene