Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaštita zdravlja

STIŽU TEMPERATURE IZNAD 30 Evo kako se zaštititi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među ostalim, nužno je uzimanje dvije litre tekućine dnevno.

Preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe kod visokih temperatura zraka iznad 30 stupnjeva Celzija je da se ne smiju izlagati suncu između 10 i 17 sati, poglavito srčani bolesnici i oboljeli od šećerne bolesti, odnosno da nužno moraju zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Vrućine, ljeto i more - 1 Pijte vodu i čuvajte se Stigle ljetne vrućine, no mnogi osvježenje nisu mogli pronaći: "Gori na sve strane, s poda, od gore, još maske i rukavice, ne znam koliko ćemo izdržati"

Nužno je dnevno uzimanje do 2 litre tekućine, kao 8 čaša negazirane vode bilo u obliku juha, variva ili čajeva te izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela, uzimajući puno sezonskog voća i povrća, pridržavajući se pri tome osnovnih pravila primjene prehrane u starijih osoba. Osim pridržavanja uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova nužna je učestalija kontrola krvnog tlaka. To su samo neke od preporučenih mjera zaštite zdravlja za starije osobe pri visokim temperaturama, osobito za oboljele od kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti koje su izradili Referentni centar Ministarstva zdravlja Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. A. Štampar' i Povjerenstvo za provedbu akcijskog plana za ublažavanje posljedica toplinskog vala MZ te HDZGIG HLZ-a.

Hladnoća je smrtonosnija nego vrućina

Upozoravaju kako su pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće ustiju i kože, znak uzbune, osobito za bolesne i funkcionalno onesposobljene osobe te se bolesnik mora hitno javiti izabranom doktoru obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj pomoći.

Preporučuju da članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci učestalije kontaktiraju stariju osobu, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti čak i svakodnevno po nekoliko puta.

Bitni su osobni podaci

Starija osoba mora uvijek uza se imati osnovne podatke - ime i prezime, godina rođenja, adresa stanovanja i broj telefona kontakt osobe, kojoj se može obratiti u slučaju potrebe. Neophodno je održavati redovitu čistoću tijela starijeg čovjeka i njegovog okoliša te se strogo pridržavati uputa liječenja i kontroliranog uzimanja lijekova.

VAL VRUĆINE usmrtio više od 430 osoba

Za starije osobe je važna i tjelesna i psihička aktivnost, a osobito je korisno održavati naviku kretanja, isključivo u jutarnjim i večernjim satima u prirodi. Ako je kretanje otežano, nužno je redovito višesatno provjetravanje prostorija u kojoj starija osoba prebiva, preporučene su mjere zaštite zdravlja starijih osoba pri visokim temperaturama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene