Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mučenje zarobljenika

U BiH za ratne zločine optužena dvojica Hrvata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo je kako je podignulo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana koji se po različitim osnovama terete da su počinili ratne zločine tijekom sukoba u BiH.

Optužnice su podignute protiv Pere Vincetića, ratnog zapovjednika bojne vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koja je bila smještena u Orašju, te protiv Marijana Kozine, bivšeg pripadnika posebne postrojbe HVO-a 'Vitezovi' iz Viteza.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces" Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku"

Kako se objašnjava u priopćenju Tužiteljstva BiH, Vincetić je optužen za mučenje i ubojstva civila na području Orašja od svibnja 1992. do lipnja 1993.

Također se navodi kako je Vincetić osobno sudjelovao u brutalnu mučenju i usmrćivanju više civila srpske nacionalnosti. Nekima od žrtava su bušene uši, odsijecani prsti te su mučeni strujom, premlaćivani i ponižavani.

Zatvorenici odvođeni na kopanje rovova

U optužnici se navodi da je Vincetić izravno nadzirao zatočeničke objekte i da je znao ili je mogao znati za svakodnevna zlostavljanja, a ništa nije učinio da to spriječi i kazni počinitelje.

On je, kako se navodi, pomagao da pripadnici drugih postrojba HVO-a odvode zatvorenike na kopanje rovova, gdje su neki poginuli.

Za Marijana Kozinu stoji kako je zajedno s još dvojicom pripadnika HVO-a ubio pet članova bošnjačke obitelji iz Viteza kako bi se domogao njihova stana u tom gradu.

Po podatcima Tužiteljstva BiH, Kozina ima prebivalište u Grubišnu Polju u Hrvatskoj, a Vincetić je u bijegu te je do sada mijenjao identitet koristeći se imenima Victor Demarco i Marco Vidović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene