Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tragedije na Jadranu: Bez minute praktične obuke do statusa mogućih sijača smrti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jadransko more, nažalost, postalo je poligon smrti. Zbog divljanja na skuterima i gliserima u ovoj je godini stradalo desetak ljudi.

Neki od njih nažalost i smrtno. Nevjerojatno zvuči podatak da svatko tko poželi može sjesti za upravljač moćnog broda i raditi s njime što želi. 

Pročitajte i ovo Karinsko more Zaštita i turizam Najmanje more na svijetu: Građani i struka ne vide prepreke da Karinsko more oduzme titulu Mramornome Ilustracija kad zatrese ispod površine VIDEO Pogledajte kako izgleda potres pod morem

Naime, za vožnju moćne jahte od petnaestak metara dovoljno je položiti ispit i bez ijedne minute praktične obuke sjesti za upravljač. Policija i lučka kapetanije se trude, no nemoćni su u borbi protiv tisuća brodica koje divljaju Jadranom. 

Malo se koji vozač plovila pridržava zabrane jurcanja 300 metara od obale. 

Nedavno je na 16-godišnjeg Tobiasa Winklera naletio gliser kojim je upravljao Adnan Šarić. Dječak je poginuo, a njegov mlađi brat teško je ozlijeđen. Poslije se saznalo kako je Šarićeva dozvola upitna. 

Naime, izdana je u Makedoniji. 12-godišnja Francuskinja pala je u more s pramca brodice na kojoj je plovila s obitelji. Zadobila je teške ozljede glave. Istoga je dana ozlijeđen i Nijemac. Unajmljenin gliserom udario je u kamenu obalu. 

U moru ispred Rovinja pronađen je i leš slovenskog ronioca. Ozljede su pokazivale kako je na njega brutalno naletjelo plovilo. Makarski poduzetnik je gliserom naletio na kupača iz Bosne i nanio mu teške ozljede. 

Unatoč zaštitnim plutačama oko plaže s gliserima i skuterima divljaju svi. Nerijetko ih voze i alkoholizirani vozači. Među prekršiteljima najčešće su Talijani i Hrvati. Mještani i kupači stalno upozoravaju na ovaj problem, no očito uzalud.

U policiji i lučkim kapetanijama, iako je pokrenuta akcija 'Hobotnica' kažu kako je pomorski promet u špici sezone vrlo gust, odnosno drastično raste broj plovila, koje je onda teško u svakom trenutku nadzirati. A za tragediju dovoljan je, naravno, samo jedan trenutak

O problemima kontrole sigurnosti na moru u ljetnim mjesecima saznajte više u video prilogu.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene