Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svjedoci nisu došli na nastavak suđenja Antunu Gudelju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog nedolaska svjedoka, među kojima i nekadašnjeg hrvatskog ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca, na osječkom Županijskom sudu odgođeno je suđenje Antunu Gudelju, optuženom za ubojstvo bivšeg načelnika osječke Policijske uprave Josipa Reihl-Kira i još dviju osoba te pokušaj ubojstva još jedne osobe u srpnju 1991. na cesti Osijek-Tenja.

Budući da se iz sudskog spisa nije moglo zaključiti je li Boljkovcu uručen sudski poziv, a ako ga je i primio, nije izvijestio Sud o razlozima nedolaska, Sudsko vijeće odlučilo je da će na iduću raspravu biti pozvan pod prijetnjom privođenja i novčane kazne, dok će svjedok Marko Dubravac, za kojega je utvrđeno da mu je poziv dostavljen, biti priveden na raspravu u pratnji policijskih službenika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jadranka Reihl-Kir: 'Šeks, Šušak i Glavaš naručili su ubojstvo mog supruga' Slika nije dostupna Za Gudelja pogibija Reihla Kira nesretan događaj

Sudsko vijeće odbilo je prijedloge punomoćnika oštećenice Jadranke Reihl-Kir, odvjetnika Slobodana Budaka, da se u daljnjem tijeku dokaznog postupka pročitaju iskazi svjedokinje Angeline Ratković i oštećenika Mirka Tubića, kao i pregleda videozapis s Tubićevim iskazom, napravljen u njegovoj kući u Tenji u lipnju 1998., smatrajući da je riječ o dokazima na kojima se ne može temeljiti sudska presuda. Vijeće je te dokumente izdvojilo iz sudskog spisa, a o mogućoj žalbi na to rješenje Vijeća odlučivat će Vrhovni sud RH.

Prihvaćen je prijedlog odvjetnika Budaka da se sasluša svjedok Mate Šalinović, koji je pokojnog Josipa Reihl-Kira naslijedio na dužnosti načelnika osječke Policijske uprave, a odbijen je prijedlog Županijskog državnog odvjetništva da se obavi novo sudsko-medicinsko vještačenje budući da na raniji nalaz vještaka, koji je u međuvremenu preminuo, strane u postupku nisu imale primjedbi.

Nova glavna rasprava zakazana je za 10. lipnja.

Optužnica tereti Gudelja da je 1. srpnja 1991., kao pripadnik pričuvnoga policijskog sastava, na cesti Osijek-Tenja iz automatske puške pucao na automobil u kojemu je bilo izaslanstvo za pregovore s pobunjenim Srbima u osječkom prigradskom naselju Tenji. Tada je, uz načelnika Josipa Reihl-Kira, ubijen dopredsjednik Izvršnog vijeća Skupštine općine Osijek Goran Zobundžija i vijećnik Milan Knežević, a teško je ranjen predsjednik Mjesne zajednice Tenje Mirko Tubić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene