Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa nije obvezno?

Predstavnici Crkve iz Hrvatske komentirali su papino protivljenje naplaćivanju usluga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
300 kuna za vjenčanje i sprovod ili 50 kuna za misu. To je samo dio, kako ga u Crkvi zovu, biskupijskog taksovnika, s kojim su se susreli mnogi vjernici.

Crkva ne smije naplaćivati služenje misa za vjenčanje, krštenje, blagoslov ili druge usluge, poručio je Papa Franjo.

Pročitajte i ovo Papa Franjo žestoki nemiri Papa Franjo svijetu poslao važnu poruku: "Zaustavite se!" Slika nije dostupna Papinska pobudnica Papa odbio prijedlog: Ništa od zaređivanja oženjenih muškaraca u Amazoniji

'To su simbolične takse, one nisu obvezne, dapače preporuča se svećenicima i našim župama onaj koji je siromašan treba mu pomoći, tako da naplaćivanje sakramenata to je čudna tema, to je kontradikcija u sebi, to nam je nepoznato', rekao je mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makaranski.

Dok papa poručuje da Crkva nije burza, od teologa dobivamo ponešto drugačije tumačenje.

'Svaki svećenik i biskup ima pravo na jednu lošu propovijed godišnje pa vjerojatno tako i Papa. Mislim da mu ta izjava i ta propovijed pripada jednoj od populističkih izjava, u kojima on od nekog pojedinačnog slučaja, radi neko opće pravilo. Mislim da se to pravilo ne može univerzalno primijeniti na cijelu Crkvu jer svaka Crkva ima svoj financijski sustav, odnosno svaka Crkva u svakoj zemlji ima svoj financijski sustav', rekao je teolog Mladen Milić za Dnevnik Nove TV.

Papa: Skandalozno je što Crkva naplaćuje svoje usluge

U Hrvatskoj se Crkva većinom financira od darova vjernika, ali postoje i propisane biskupijske takse. 'To su poslovi koji, uvjetno rečeno i koštaju, takvih tarifa nema puno i one nisu visoke. To su tarife koje se primjenjuju za sprovode, vjenčanja, krštenje je dar tu nema tarife, i primjenjuju se za potvrdu, to su događaji koji se događaju jednom u životu', tvrdi Milić.

Prema taksovniku:

- Crkveno vjenčanje stoji 300 kuna
- Sprovod također 300
- Sveta potvrda ili krizma 100 kuna
- Za svetu misu je predviđena cijena od 50 kuna, no ukoliko je pjevana 130 kuna,
- Gregorijana stoji čak 2.000 kuna

'Plaćaju se, jer postoje neke službe, trebate platiti zvonara, trebate crkovinara, trebate zbor. Mislim da je to potrebno dati onome tko nema, a onaj tko želi dati svoj doprinos on je slobodan, to je bez obaveze', dodaje nadbiskup Barišić.

Vjernici su već naviknuti na plaćanje. 'Mislim naučili smo s tim živjeti, to mi je ok, jer sve se u životu naplaćuje pa i to', kaže Dragica Stjepić iz Petrinje. 'Možda se malo i previše daje', smatra Marija Ćulibrk iz Petrinje. No Papina poruka je jasna - svećenici nisu i ne smiju postati trgovci.

'Naravno, ako Papa tako odluči, tako će i biti, ali uvijek nastojimo da ako je stranka siromašna, sprovode nikada ne naplaćujemo, isto tako i vjenčanja, kroz razgovor se dogovorimo s ljudima tako da tu nemamo problema', rekao je Josip Samardžija, župnik u župi Svetog Lovre u Petrinji. Vjernici su često zbunjeni.

Sudeći prema poruci pape Franje vjernici se s plaćanjem više ne bi ni smjeli susretati. Papa Franjo je pozvao vjernike da svećenike koji im žele naplatiti održavanje misa, suoče s pravilima vjerskog učenja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene