Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Suđenje Ademiju i Norcu odgođeno zbog nedolaska svjedoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu i danas je odgođeno zbog nedolaska trojice svjedoka, pripadnika srpskih paravojnih postrojbi zarobljenih u akciji Medački džep u rujnu 1993.

Zagrebački Županijski sud do svjedoka će pokušati doći putem instituta međunarodne pravne pomoći sa Srbijom te Bosnom i Hercegovinom, policijske provjere na terenu ili Odjela za podršku svjedocima Ministarstva pravosuđa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tužiteljstvo traži osuđujuću presudu za Ademija i Norca Slika nije dostupna Suđenje za Medački džep nastavljeno čitanjem Bobetkove knjige

Za jednog od trojice svjedoka Žarka Vojvodića poziv je preuzeo odvjetnik žrtava Dragan Jovanić, a njegovo je svjedočenje ponovno zakazano za 1. listopada.

Vojvodić je, kao i ostala dvojica svjedoka, Željko Popović i Stevo Uzelac, bio pripadnik vojske takozvane Republike Srpske Krajine. 

Uhićeni su prilikom oslobađanja Medačkog džepa zajedno sa svjedocima koji su na suđenju dvojici hrvatskih generala trebali biti saslušani jučer. 

>> Suđenje Ademi-Norac: Bivši pripadnici srpske paravojske nisu došli na suđenje

Samo četrdesetak dana nakon uhićenja na Vojnom sudu u Karlovcu osuđeni su na 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u oružanoj pobuni, no iz zatvora su pušteni nakon donošenja Zakona o općem oprostu.

Tijekom karlovačkog suđenja tadašnji optuženici su izjavili kako se s njima postupalo korektno, dok su u iskazima haškim istražiteljima, nekoliko godina kasnije, ispričali da su ih pripadnici HV-a i vojne policije tukli, mučili i zlostavljali.

Suđenje generalima Ademiju i Norcu, optuženima za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima tijekom oslobađanja Medačkog džepa, trebalo bi se nastaviti sutra saslušanjem četvorice novih svjedoka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene