Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKNADA OD 50 LIPA

Slijedi li nam poskupljenje mlijeka? "Proizvođači će zbog ovoga imati dodatne troškove"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naknada za zbrinjavanje mliječne ambalaže ukinuta je prije tri godine, uz obrazloženje da je njezin udio relativno mali u ukupnom obujmu plastičnih boca.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš jučer je otkrio da bi već početkom iduće godine u sustav povratne naknade od 50 lipa ponovno mogle ući plastične boce za mlijeko i mliječne proizvode, kao i staklena ambalaža za manje volumene.

Pročitajte i ovo Povratna naknada za ambalažu (Foto: Dnevnik.hr) Građani ogorčeni Čeka nas još jedno poskupljenje: "Država i tako radi ono što oni hoće'' Staklene boce (Foto: Dnevnik.hr) Skuplje vino, sokovi... Zbog povratne naknade ne poskupljuje samo mlijeko: "Ta ambalaža dosad nije ni bila u sustavu"

Naime, naknada za zbrinjavanje mliječne ambalaže ukinuta je prije tri godine, uz obrazloženje da je njezin udio relativno mali u ukupnom obujmu plastičnih boca, kao i da bi se time trebalo pomoći mljekarskoj industriji i potrošačima koji bi trebali dobiti jeftiniji proizvod.

"Analizama je utvrđeno da ta ambalaža, koja se prije prikupljala kroz sustav, u većini slučajeva sada završava u miješanom komunalnom otpadu i opterećuje odlagališta otpada. Nerijetko se ista baca i u prirodu. Kako se radi o korisnoj sirovini, Ministarstvo i Fond su stava da se ambalaža mlijeka vrati u sustav te da građani za nju ponovno mogu pri povratu u trgovinu dobiti povratnu naknadu od 0,50 kuna", rekao je Ponoš za Poslovni dnevnik.

"Uvođenje povratne naknade u visini 50 lipa znači i linearno poskupljenje mlijeka i mliječnog asortimana u PET ambalaži za 50 lipa, što je u ovom trenutku nedopustivo u zemlji koja je suočena s ozbiljnim problemom depopulacije, starenja stanovništva, slabom kupovnom moći i smanjenjem potrošnje osnovnih prehrambenih namirnica, ali i smanjenom proizvodnjom mlijeka", kažu u Dukatu.

Iz Vindije su također kazali da se povratna naknada izravno veže uz cijenu proizvoda, a kako je 2015. cijena bila smanjena za 50 lipa, sada bi bila povećana. U Meggleu ističu da bi uvođenje naknade predstavljalo dodatno opterećenje: "Proizvođači će imati dodatne troškove i opterećenje novčanog tijeka, a za potrošača će to značiti povećanje maloprodajnih cijena".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene