Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručni tim prekasno formiran

Zbog samoubojstva mladih stižu stručnjaci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Može li se Wertherov efekt primjeniti iako ni jedan medij nije izvijestio o prvom samoubojstvu!?

Kako objasniti samoubojstva dvojice maloljetnika iz iste škole kao i dvadesetdvogodišnjeg mladića u selu Stari Mikanovci? Je li se obrazac kopiranja mogao izbjeći pošto su svi mještani znali za suicid!? Dječji psihijatar Nenad Jakušić iz zagrebačke Klaićeve bolnice u intervjuu Večernjem listu ističe kako se Wertherov efekt ne događa samo kada mediji pišu o suicidu, nego kada se suicid dogodi u jednoj školi ili mjestu gdje se svi znaju, bez obzira na to je li vijest o tome objavljena.

Pročitajte i ovo Policija u Bugojnom, BiH Ubijen 21 Hrvat Istraga u BiH o samoubojstvu svjedoka u istrazi ratnih zločina nad Hrvatima Slika nije dostupna Britney ima bipolarni poremećaj osobnosti?

Mlade treba tretirati kao osobe

Mladi se danas tretiraju kao sporedni subjekti u društvu i nitko ih ne sluša. Kada ih se počne tretirati kao osobe ponašat će se odgovorno, neće se drogirati, razbijati i ubijati, kaže dr.Jakušić. On također smatra da bi stručni tim odmah nakon samoubojstva trebao izaći na teren i u sklopu grupne terapije razgovarati s mladima. No u Mikanovcima to nije bio slučaj.Načelnik općine Tadija Orlović tek je dobio dopis Ministarstva obrazovanja u kojem je odobreno formiranje stručnog tima za pomoć. Najavio je i osnivanje Udruge mladih kako bi im život bio što ispunjeniji.

Postoji li sekta mladih!?

U Mikanovcima se počelo nagađati i o navodnoj sekti mladih čiji članovi dobivaju SMS poruke sadržaja ' Objesi se, što čekas ili 'Ti si sljedeći!. Policija nije otkrila nikakvu vezu između glasina i samoubojstava. Mediji i okolina ne bi trebali raspravljati,iznositi detalje i zaključke o samoubojstvima, smatra doktor, te nastavlja 'O suicidu malodobnika, koji su s njihovom djecom išli u školu, živjeli u selu, trebali bi obazrivo razgovarati i roditelji, ali bez trača , bez optuživanja: 'Ubio se jer je imao odvratne roditelje, jer se drogirao ili zato što ga je cura ostavila'.

Dogovoren tim za pružanje pomoći

Župan Božo Galić organizirao je i sastanak s predstavnicima općine, policije, županijskog tima za krizne intervencije, obiteljskog centra, župne zajednice.Dogovorili su aktiviranje tima stručnjaka za pružanje podrške i pomoći obiteljima, provođenje preventivnih mjera i aktivnosti usmjerenih na rad s djecom, mladima, obiteljima, stručnim djelatnicima u osnovnim i srednjim školama.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene