Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TELEMACH DONOSI

Revolucija u medicini je iza ugla! Što je sve 5G mreža u Hrvatskoj poboljšala u zdravstvu?

Aktualno Galerija Revolucija medicine zbog naglog razvoja 5G mreže iza ugla Revolucija medicine zbog naglog razvoja 5G mreže iza ugla Foto: Nova Studio 5G pomaže i u razvoju personalizirane medicine 5G pomaže i u razvoju personalizirane medicine Foto: Nova Studio Zbog razvoja 5G mreže ubrzala se dijagnostika Zbog razvoja 5G mreže ubrzala se dijagnostika Foto: Nova Studio Poliklinika Lohuis Filipović Medical Group Poliklinika Lohuis Filipović Medical Group Foto: Nova Studio +1 5G u medicini ima važnu ulogu i u hvatskom zdravstvu Galerija 1/6 >>
Koliko god je negativnih posljedica donijela pandemija koronavirusa, donijela je i mnoge pozitivne pomake. Kako bi se u što kraćem roku dogodila rješenja poput uspješnih operacija s fizičkim razmakom, tehnologija mora ići i ide uvijek jedan korak unaprijed. Što je u hrvatskoj medicini promijenila 5G tehnologija i što se od nje očekuje u narednom razdoblju otkriva dr.sc. Boris Filipović, otorinolaringolog i subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata.

Pročitajte i ovo Izrada videoigara zahtjeva određene vještine Telemach donosi Direktor prve hrvatske škole za razvoj videoigara: ''Industrija videoigara već je odavno prešla filmsku'' Prvi dječji električni balance bicikl u Europi - 16 TELEMACH DONOSI Zbog dvogodišnjeg Pabla nastao proizvod koji je domaću tvrtku lansirao na svjetsko tržište

Prva javna demonstracija kirurgije na daljinu uz pomoć 5G mreže dogodila se sredinom 2020. godine u Italiji. Istraživački izvještaj o toj operaciji objavljen je u znanstvenom časopisu Annals of Internal Medicine. Malo kašnjenje signala i široka propusnost 5G mreže omogućili su talijanskom kirurgu da provede zahvat baš kao da se nalazi u operacijskoj sali. Operacija je izvedena na tijelu preminule osobe, ali je dokaz kako je kirurgija na daljinu itekako moguća.

U Hrvatskoj ovakvi zahvati još nisu isprobani, ali ne znači da uskoro neće biti. Doktor Filipović ističe kako je revolucija medicine zbog naglog razvoja 5G mreže iza ugla. Prednosti koje je 5G tehnologija dosada stavila u prvi plan koriste se i u Poliklinici Lohuis Filipović Medical Group.

Revolucija medicine zbog naglog razvoja 5G mreže iza ugla Poliklinika Lohuis Filipović Medical Group (Foto: Nova Studio)

''U mojoj praksi mi smo nedavno uveli Telemach 5G mrežu i koristim je prvenstveno za virtualnu stvarnost. To su posebni programi koji mi omogućavaju da pacijente remodeliram u programu. Pacijentu mogu pokazati unaprijed kako će izgledati nakon operacije nosa, kapka ili facelifta. Također, jako mi je važna dobra povezanost jer s pacijentima koji nisu iz RH ovo ne bih mogao odraditi'', priča Filipović.

Revolucija medicine zbog naglog razvoja 5G mreže iza ugla dr.sc. Boris Filipović, otorinolaringolog i subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata (Foto: Nova Studio)

Iako operacije na daljinu nisu učestala praksa, Filipović ističe da 5G mreža i sada ima veliku ulogu jer omogućava asistenciju stručnjaka koji se nalaze u nekom drugom bolničkom centru u realnom vremenu. Tako kirurzi-mentori mogu pomoći za vrijeme trajanja zahtjeva i polučiti najbolji mogući rezultat za pacijenta, a da nisu u istoj prostoriji u kojoj se zahvat provodi.

5G pomaže i u razvoju personalizirane medicine

Mreža 5G pomaknut će granice u personaliziranoj medicini. Pacijenti će se moći pratiti na daljinu, odnosno u realnom vremenu. Postoje brojne bolesti, kaže Filipović, za koje je važno da u točno određenom trenutku znamo što se događa u organizmu, a uz razvoj brzog i stabilnog interneta takvi pacijenti neće morati biti u bolnici.

Smanjenje lista čekanja

Posljednjih pet godina novost i u hrvatskom zdravstvu su kompletne online baze podataka. Bez njih danas medicina ne postoji. Lako dostupni podaci o pacijentu (osobni podaci, fotografije, nalazi) omogućavaju da se odluke o daljnjem tijeku liječenja donose brže. Na taj se način obrađuje sve više i više pacijenata i takav način štedi vrijeme, što na kraju rezultira manjim listama čekanja.

Revolucija medicine zbog naglog razvoja 5G mreže iza ugla 5G pomaže i u razvoju personalizirane medicine (Foto: Nova Studio)

Također, ubrzala se dijagnostika. Sve češće pacijenti liječnicima šalju fotografije, na temelju kojih liječnici tada odlučuju moraju li pacijenta vidjeti uživo ili mogu prepisati terapiju prema opisanim simptomima i fotografijama. Takvu dijagnostiku će dodatno ubrzati i šira upotreba 3D fotografija, pa će veći broj slučajeva moći biti riješen na takav online način.

U privatnim praksama ovakvi su načini rada i potpuno korištenje prednosti 5G mreže sve više implementirani, a puni potencijal očekuje se i u javnom zdravstvu.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Telemach po najvišim profesionalnim standardima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene