Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uskoro novi zakon

Psiholog, psihijatar ili psihoterapeut: Kome se i kada obratiti?

Psihoterapija (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Psihoterapija (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Psihoterapija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Psihoterapija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Psihoterapija (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Psihoterapija (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Psihoterapija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Psihoterapija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Psihoterapija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Žrtvama maloljetničkog nasilja nerijetko je potrebna pomoć koju mogu osigurati psihoterapeuti.

To zanimanje kao i prostor djelovanja u nas još nisu zakonski regulirani. Pred zastupnike će u drugom čitanju Vladin prijedlog zakona, a do tada stručnjaci tvrde treba još mnogo napraviti. Istražili smo kada i zašto vam treba psihoterapija te koja je razlika između psihoterapeuta, psihologa i psihijatara.

Pročitajte i ovo Dr. Aldenita Matić Krvavi ubilački pohod Psihijatrica o onima koji su lajkali prijenos ubojstva: ''Dio agresivnosti vjerojatno imaju i oni'' Herman Vukušić, psihijatar Gost Dnevnika Nove TV Psihijatar ponudio rješenje kako zaustaviti rastrojene ljude u svojim pohodima: "Većina njih je bila zabilježena u sustavu"

Psihijatar ili psihoterapeut? Koja je razlika i za koju vrstu poremećaja se pacijent treba obratiti nekome od ovih stručnjaka upitali smo Marijanu Braš, specijalistu psihijatra, uže specijalnosti psihoterapije.

"Osobno smatram da ne može dobar psihijatar biti osoba koja daje samo lijekove. Znači, nema psihijatrije bez psihoterapije. Samo je potrebno koja i kada“, doc.dr.sc. Marijana Braš.

Psihoterapija je terapija razgovorom bez lijekova.

"Imamo jako puno pacijenata koji dolaze zbog nekih kriznih stanja: gubitka posla, posljedica rata i poraća, obiteljskih problema. Jako puno mojih pacijenata imaju zapravo tjelesne bolesti, poput karcinoma ili multiple skleroze i zbog psihičke nadogradnje dolaze i kod nas", kaže dr. Braš.

Sve je više djece i mladih koji također trebaju stručnu pomoć.

"Kod djece je izrazito važno da imamo nekakve metode koje će nam relativno brzo donijeti do rezultata", kaže Marjeta Knez Turčinović, spec.psihijatar, Poliklinka za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Postoji multidisciplinarni tim, koji ovisno o problematici odlučuje na koji način će pomoći djetetu i koju vrstu terapije će provoditi.

"Imamo ovaj integrativni pristup koji zapravo uključuje negdje kognitivno-bihevioralne metode, to je relaksacija, tehnika disanja i sl. uz ovaj dinamski dio razumijevanja- odakle nam kreću ti problemi, što se zapravo dogodilo, kako bi mogli dalje", kaže Knez Turčinović.

Zahtjevni uvjeti

Da bi osoba postala psihoterapeut, mora zadovoljiti određene uvjete.

"Četiri godine edukacije iz psihoterapije, a zatim još mora proći i individualnu psihoterapiju kao pacijent klijent i to najmanje stotinjak sati te još sto i više sati supervizijskog rada", kaže Jadranko Morović, prim.dr.med.psihijatar, psihoterapeut, Savez psihoterapijskih udruga Hrvatske.

U Hrvatskoj se već 12 godina radi na Zakonu o djelatnosti psihoterapije. Njime bi se napokon uveo red u radu psihoterapeuta. Jedna od novina koju bi Zakon trebao donijeti, posebno je dignula prašinu.

"Oni koji nisu zdravstvenih djelatnosti, a žele biti psihoterapeuti, oni imaju još 2.godine edukacije", kaže Morović.

HLK: "Psihoterapeuti moraju biti zdravstvene struke"

Hrvatska liječnička komora smatra kako psihoterapeuti moraju biti zdravstvene struke.

"Nije na adekvatan način uredio i temeljne standarde njihova obrazovanja", kaže Miran Cvitković, dr. med., Hrvatska liječnička komora.

Posebno ih je iznenadio članak da se psihoterapijska djelatnost može obavljati u okviru obrtničke djelatnosti.

"Što znamo da nikada nije bilo niti je moguće medicinsku djelatnost obavljati kao obrtničku", kaže Cvitković.

Prema podacima Saveza psihoterapijskih Udruga, više je od 200 registriranih psihoterapeuta. Osim određenih zdravstvenih ustanova, mnogo je i privatnih kod kojih cijena jednog susreta stoji i više od 300 kuna.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene