Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijeme curi...

Pojačanje Markačeve obrane stiže iz Britanije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojačanje u odvjetničkom timu generala Gotovine. Švicarski odvjetnik svjetskog glasa, Guenael Mettraux, trebao bi im pomoći u odbacivanju teze o zločinačkom pothvatu. Vrijeme curi, a prvi rok za obranu dvojice generala istječe već u ponedjeljak.

Nove snage - nova šansa. Nju su odvjetnici Ante Gotovine pronašli u švicarskom odvjetniku, Guenaelu Mettrauxu. Iskusni haški odvjetnik danas u emailu zahvaljuje na medijskom interesu, ali sve prebacuje na kolegu Luku Mišetića. Bez njegovog odobrenja - ne smije pričati!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna facebook prepun slika generala Hrvati na društvenim mrežama: Pravda je pobijedila! Slika nije dostupna Markačeva obrana odbacila tužiteljsko povijesni kontekst oluje

A ne želi ni Mišetić. Do idućeg tjedna, dok ne ispune sve obveze prema Haagu, odlučio je šutjeti. 'Danas je subora 14. svibnja. Gotovinina obrana radi na najavi žalbe koju će predati u ponedjeljak kasno navečer. Za sva druga pitanja nemamo komentara', kazao je Mišetić u poruci na telefonskoj sekretarici.

A o njihovoj novoj akviziciji, Guenaelu Mettrauxu, haški poznavatelji, govore u superlativima. Pred Haškim je sudom oslobodio generala Armije BiH Sefera Halilovića. I makedonskog ministra Ljubu Boškoskog. Jedan je od najpriznatijih eksperata za zapovjednu odgovornost. Član međunarodne konzultanske tvrtke za pružanje pravnih usluga državama, ali i drugim organizacijama. U istom su tvrtki angažirani i odvjetnici generala Ivana Čermaka. Jedan od posljednjih slučajeva koji je vodio onaj je Florance Hartmann. Nekadašnja glasnogovornica tužiteljice Carle del Ponte kažnjena je zbog objave tajnih podataka sa 7.000 eura.



Za razliku od Mišetićevih, međunarodni aduti Mladena Markača i dalje ostaju tajni. Neslužbeno se može čuti da pojačanje stiže iz Velike Britanije. 'Sve smo ispregovarali, sad se samo formalnosti trebaju dogovoriti oko potpisivanja', kazao je Markačev odvjetnik Goran Mikuličić.

U proteklih mjesec dana naporno su, kaže, radili na 15-ak stranica kojima najavljuju žalbu. Poslat će ih na vrijeme. Pravnu bitku, pa i pomoć, koju je do sada ponudila Vlada, danas pozdravljaju Gotovinini suborci. Ipak, smatraju da se moglo i drugačije - zajedničkim snagama. 'Mislim da se trebalo imati odvjetnike koji poznaju vojnu terminologiju, a bojim se da je odvjetnički timovi slabo poznaju. Trebalo bi pozvati sve nas žive sudionike, da mi kažemo istinu', kazao je Ljubo Ćesić Rojs.

Strana pojačanja za umirovljenog generala Marinka Krešića - pun su pogodak. 'S uvaženim odvjetnicima apsolutno će biti lakše zaključiti ovaj slučaj'.

No, to neće biti nimalo lako. Novih dokaza, za sada, nemaju. Pisanim argumentima, koje će ponuditi Haagu, namjeravaju oboriti tezu o zločinačkom pothvatu.

Haag je rokove definirao. Nakon najave, u idućih 75 dana moraju predati konačnu žalbu. Nakon toga, teče rok od 30 dana za replike, a onda i onaj 15-odnevni za odgovor suprotne strane. Polovicom rujna, odlučivat će se o sastavu žalbenog vijeća. Pravomoćna presuda generalima trebala bi se izreći krajem iduće godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene