Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda šestorci

Hoće li Haški sud ponovno Hrvatsku proglasiti agresorom u BiH?

Ususret presudi šestorki (Foto: Dnevik.hr) - 1
Ususret presudi šestorki (Foto: Dnevik.hr) - 1 Dnevik.hr
Aktualno Galerija Ususret presudi šestorki (Foto: Dnevik.hr) - 1 Ususret presudi šestorki (Foto: Dnevik.hr) - 1 Foto: Dnevik.hr Ususret presudi šestorki (Foto: Dnevik.hr) - 2 Ususret presudi šestorki (Foto: Dnevik.hr) - 2 Foto: Dnevik.hr Ususret presudi šestorki (Foto: Dnevik.hr) - 3 Ususret presudi šestorki (Foto: Dnevik.hr) - 3 Foto: Dnevik.hr +0 Ususret presudi šestorki (Foto: Dnevik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Zbog spominjanja agresije Hrvatske na BiH, ovaj slučaj nosi veliku političku važnost za Hrvatsku. Ali ni sadašnja ni prošle vlade nisu mu pridavale preveliku pozornost. Riječ je o jednom od najsloženijih predmeta u povijesti Haškog suda. U žalbenom postupku tužiteljstvo je za optužene zatražilo još strože kazne, a obrana - da se njihovi klijenti puste na slobodu ili da suđenje krene otpočetka.

Prošlo je više od 11 godina otkako su zajednički došli u zagrebačku zračnu luku i otišli u Haag. U ožujku ove godine zadnji su se put obratili sudu na žalbenoj raspravi. Bivši predsjednik vlade Herceg-Bosne Jadranko Prlić tada je pokušao objasniti da nije postojao udruženi zločinački pothvat na čelu s Franjom Tuđmanom.

Pročitajte i ovo Prosvjed ispred Haaškog suda (Foto: Dnevnik.hr) Odluka u 10:00 sati Prosvjed žrtava uoči presude šestorci: Ovo nije osuda hrvatskog naroda Slika nije dostupna Vesna Alaburić Odvjetnica bivšeg zapovjednika HVO-a: "Presuda šestorci nije presuda Hrvatskoj"

''Tuđman u kontinuitetu, bez obzira na sudionike, interni krug, međunarodne predstavnike, muslimane ili Hrvate u BiH govori identično podupirući nezavisnost BiH, izjašnjavajući se protiv promjene granica, za suradnju s muslimanima, protiv rata, odbija pripojenje Hercegovine što mu nudi Izetbegović'', rekao je Jadranko Prlić, bivši predsjednik HVO-a 20. ožujka 2017. godine.

Slobodan Praljak, kojega se između ostaloga tereti i za rušenje starog mosta u Mostaru, u žalbi je tvrdio da je armija BiH odbila uspostaviti zajedničko zapovjedništvo s HVO-om, usprkos ugovoru Tuđmana i Izetbegovića.

''Takva odluka je zla. Ona govori o postojanju utemeljenja o ofenzivnim osvajačkim akcijama spram privremenog saveznika. To se u sljedećim mjesecima i dogodilo. Nemoćni da se suprotstave vojsci Republike Srpske, armija Bosne i Hercegovine i muslimansko političko vodstvo napali su HVO i Hrvate kako bi nadoknadili izgubljeni teritorij'', rekao je Slobodan Praljak, bivši zapovjednik glavnog stožera HVO-a 22. ožujka 2017.

Senka Nožica, odvjetnica Brune Stojića danas kaže kako su obrane objasnile da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata jer je HVO cijelo vrijeme dostavljao oružje armiji BiH.

''Sada dolazimo u jednu situaciju u kojoj bi bio apsolutni 'nonsens' da ova šestorica budu optužena za zločinački pothvat, zajedno s vojnim i vrhom hrvatske države, a imamo sigurno izvjesnu situaciju da nitko iz Srbije, odnosno da Srbija ne bi bila osuđena za udruženi zločinački pothvat'', rekla je Nožica.

Najteža je kvalifikacija prvostupanjske presude udruženi zločinački pothvat koji Hrvatsku karakterizira kao agresora. Zanimljivo je kako je upravo zbog tog dijela presude predsjednik sudskog vijeća Jean Claude Antonetti imao izdvojeno mišljenje. Smatrao je da je Hrvatska u BiH slala uglavnom dobrovoljce ili neke časnike kao što su Praljak i Petković te da do izravne vojne intervencije nije došlo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene