Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Petina 18-godišnjaka nesposobna za vojsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki drugi budući pravnik ima teških zdravstvenih problema, fizičkih ili psihičkih, toliko ozbiljnih da ne mora služiti vojni rok. Šokantan podatak proizlazi iz anonimne ankete na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

Od ispitanih dvije stotine studenata, više od pedeset posto potvrdilo je da je oslobođeno civilne i vojne obveze. Drastična je to razlika u odnosu na postotak oslobođenih u ukupnoj populaciji, također prilično visok. Prema podacima Ministarstva obrane, u 2006. novačka povjerenstva ocijenila su 18,9 posto novaka nesposobnim.

Pročitajte i ovo Hrvatska vojska, ilustracija - 2 tragedija u Velikoj Gorici Tijekom vježbe preminuo vojnik Hrvatske vojske U Srbiji razmišljaju o uvođenju vojnog roka (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Za nekoliko godina U Srbiji razmišljaju o uvođenju vojnog roka: Odsluživanje bi značilo prednost pri zapošljavanju

Podaci o broju nesposobnih zbunjuje liječnike iz novačkih povjerenstava. Iako ne smiju istupati u javnosti, neslužbeno otkrivaju kako je nemoguće da toliko mladih nije sposobno za vojsku te da uzrok treba tražiti u lažiranju dijagnoza. 

Kad bi stvarno svi bili bolesni, bila bi to katastrofa za Hrvatsku ironično je komentirala liječnica iz jednog povjerenstva. Da bi bili proglašeni nesposobnima mladići moraju imati teške fizičke ili psihičke defekte. U lažnim slučajevima, vjerojatno su "rođaci" povukli veze ili je u igri bio novac. 

Studenti prava dolaze iz imućnijih obitelji pa nije problem podmazati. Često čujemo priče o prodaji potvrda o oslobođenju od vojske zaključila je.

Najlakše je lažirati psihičke probleme, kaže jedan od onih koji je preko veze osigurao potvrdu o nesposobnosti na temelju lažne dijagnoze graničnog poremećaja ličnosti. Veza je bila prijatelj u komisiji pa nije ništa platio, no poznati su slučajevi kada su neki plaćanjem izbjegli vojnu obvezu. 

U rujnu 2006. referenticu novačkog povjerenstva Višnju Jančić uhitila je policija. Zajedno s Natašom Svetličić Plantak, oslobođenje od vojske naplaćivala je 700 eura. Referentica se tereti da je iz spisa pravog bolesnika uzela neuorološke nalaze, fotokopirala ih, te u njih umetnula osobne podatke foliranta i priložila ih zahtjevu za ocjenu sposobnosti za vojnu obvezu. Na temelju neistinitih podataka proglašen je nesposobnim za vojsku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene