Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog ubojstva Đurekovića

Nobilo najavio žalbu Europskom sudu za ljudska prava: "Presuda Perkoviću i Mustaču je očekivana"

Anto Nobilo (Foto: Dnevnik.hr)
Anto Nobilo (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Anto Nobilo (Foto: Dnevnik.hr) Anto Nobilo (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Njemački vrhovni sud odbio žalbe (Foto: dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Njemački Vrhovni sud odbio je žalbe obrane i potvrdio doživotnu zatvorsku kaznu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču. Bivši šefovi jugoslavenskih tajnih službi osuđeni su zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića kod Minhena 1983-će. Kakve su reakcije na pravomoćnu presudu i kako je Sud obrazložio odluku istražio je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

Suđenje nije bilo pošteno, poručio je odvjetnik Josipa Perkovića Ante Nobilo. Istaknuo je kako su počinjena neka bitna kršenja Europske konvencije o ljudskim pravima. 

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Pravna bitka Vrhovni sud ukinuo presudu protiv Hoda za život, reagirao Tomašević: "Ovo nas neće pokolebati" Slika nije dostupna ZLOČIN IZ DOBA UDBE Milanović i dalje ima isti stav o pomilovanju Perkovića i Mustača: "To je jasno definirano još u kampanji"

"Na primjer predsjednik sudskog vijeća Dauster je bio sudac u vijeću koje je osudilo suizvršioca Pratesa za ista kaznena djela i na taj način prije početka suđenja Perkoviću, stvorio predviđenje njegove krivice" rekao je Nobilo. Prema praksi Europskog suda za ljudska prava, to je nepošteno suđenje i takve je presude potrebno ukinuti rekao je.

Anto Nobilo (Foto: Dnevnik.hr) Njemački vrhovni sud odbio žalbe (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Analizu presude napravio je i repoter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak, koji je i izvještavao o tom slučaju. "Revizija koja se odnosi na pritužbe u vezi materijalnih dokaza i samog tijeka procesa ne stoji. To piše u obrazloženju njemačkog Vrhovnog suda kojje je napisano još 2. svibnja ove godine. Obrane su napisale žalbu na više od 700 stranica međutim sud je sve to odbio. Perkovićev odvjetnik Ante Nobilo kaže da je ova odluka za njega očekivana ali odmah najavljuje žalbu Europskom sudu za ljudska prava jer tvrdi kako su njegovom klijentu povrijeđena prava na fer i pošteno suđenje. S druge strane pravni zastupnici obitelji Đureković zadovoljni su ovom presudom. Kažu da je to jedini mogući ishod dugogodišnje pravne borbe. Uz napomenu da iz obitelj Đureković zasad nema nikakvih reakcija. Ostaju kod svog ranije izrečenog mišljenja kako je ovo sve predugo trajalo. Podsjetit ću, Perković i Mustač, bivši šefovi jugoslavenskih tajnih službi izručeni su Njemačkoj nakon što je promijenjen zakon ali isto tako i nakon silnih pritisaka iz Bruxellesa i Berlina", rekao je Jarak.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene