Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EK odlučuje

Pelješki most ipak je najbolje rješenje?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hoće li se graditi Pelješki most?

Sljedećih dana Europska komisija trebala bi objaviti mišljenje svojih konzultanata o najboljem načinu povezivanja juga s ostatkom Hrvatske.

Pročitajte i ovo Paula Klaić Saulačić i Davor Perić Stonska obilaznica Davor Perić iz Hrvatskih cesta: "Današnjim otvaranjem projekt je dobio svoju punu funkcionalnost" Slika nije dostupna Ruža Tomašić 'Umjesto mosta do Pelješca, Bruxelles želi TUNEL!'

Mještani Stona već su naviknuli - bilo gdje da putuju očekuje ih granična kontrola. Gotovo svi su suglasni da je rješenje Pelješki most, a čini se da su sličnog mišljenja i europski konzultanti, koji bi za par dana trebali i službeno potvrditi koje je najbolje rješenje povezivanja - Pelješki most, tunel ili koridor kroz Neum.

'Iz nekih izvora imam informaciju da će odabrati Pelješki most kao najbolje rješenje za povezivanje juga Hrvatske', kazala je zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica.

Pelješki most, prema nekim projekcijama, bio bi visok 35 metara, a s prisutpnim cestama njegova gradnja stajala bi milijardu i pol kuna. Čak 80 posto ovoga iznosa mogla bi pokriti Europska unija. Ipak, najprije Vlada mora s novim projektom aplicirati na europske fondove.

Hajdaš Dončić: EK još razmatra rješenja povezanosti hrvatskog juga

'U sedmogodišnjem planu Europske komisije u prioritetima nije ni Pelješki most, ni povezivanje Dubrovnika, ni nastavak gradnje autoceste, premda su svi koridori ucrtani u kartu Europe', kazala je Šuica.

I nakon nekoliko svečanih otvorenja gradilišta Pelješkog mosta, Pelješac je od druge strane obale još uvijek jednako daleko. Do sada su s obje strane napravljeni potporni stupovi i tu su svi radovi stali. Mjeseci prolaze, a na gradilištu se ništa ne događa.

'Moglo se prije rasplesti, ali ja sam još uvijek uvjeren da nema alternative rješenju Pelješkog mosta i vjerujem da će to studija pokazati', kazao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić. A kao jedan od najjačih aduta za most je pitanje schengenskih kriterija sigurnosti .

Hajdaš Dončić: Četvrtina posla je već obavljena


O problematici spajanja hrvatskog juga s ostatkom zemlje ekipa dnevnika Nove TV razgovarala je i s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašom Dončićem. Kaže kako je četvrtina posla već obavljena. Savjetodavna komisija Ministarstva, europske komisije te Bosne i Hercegovine u utorak će na posljednjoj sjednici donijeti posljednji nacrt studije, a nakon toga doznat će se i konačna rješenja te krenuti u studiju izvodljivosti. Vlada priželjkuje most, ali ne želi ništa unaprijed zaključivati i odluku prepušta struci.

'Studija izvodljivosti obuhvaća ili omogućava da se za jedno od rješenja kreće u izradu građevinske dozvole. To jest, zapravo sve potrebne prostorno-planske dokumentacije ili operativne dokumentacije za jedno od tih rješenja. Tek nakon toga Europska komisija donosi odluku kako će, na koji način i da li će sufinancirati jedno od prometnih rješenja povezivanja hrvatskog juga. Stav Vlade je vjerojatno da to bude most. No, još jedanput naglašavamo da mi ne prejudiciramo nikakvo rješenje jer nije dobro kada se oficijelna politika miješa ili mijenja u struku. Dakle, ovo je isključivo stručno', kazao je Hajdaš Dončić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene