Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Optuživanjem sindikata kao uzročnika deficita Vlada skriva svoju nesposobnost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP je danas optužio Vladu da sindikate, koji nisu pristali na odgodu rasta plaća, neistinito proziva kao krivce za proračunski deficit koji se očekuje u 2009., a kako bi, kažu u stranci, prikrila svoju nesposobnost u okolnostima financijske krize.

'Umjesto da se traže rješenja, prstom se ukazuje na sindikate i traži krivca', izjavio je SDP-ov zastupnik Slavko Linić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Pročitajte i ovo Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 3 Mogućnosti i bojazni Vlada posegnula u džepove budućih umirovljenika, preusmjerili bi milijardu eura: "Veliki je rizik za korupciju" Ilustracija Vlada odriješila kesu Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici

Naglasio je da sindikati, zbog inzistiranja na provedbi kolektivnih ugovora i 6-postotnom povećanju plaća u državnoj upravi i javnim službama, nisu uzročnici deficita, već da je to 'enormna potrošnja', posebno u zdravstvu i državnoj upravi.

Linić je Vladu optužio da godinu dana taji deficit zbog nelikvidnosti u zdravstvu, cestogradnji, željeznicama, HEP-u i Ini, ističući kako deficit kao posljedica nereformirane državne uprave nije zbog 6-postotnog povećanja plaća, već zbog HDZ-ovog pretjeranog zapošljavanja u državnoj upravi.

'Deficit je u potrošnji i to je najveće zlo', poručio je, prozivajući Vladu i za kršenje zakona, jer prijedlog državnog proračuna za iduću godinu nije Saboru uputila do 15. studenoga, a umjesto toga je, kaže, 21. studenoga bez suglasnosti Sabora u potrošnju preraspodijelila dvije milijarde proračunskih kuna. 'Premijer Sanader se neodgovorno ponaša, kao pijani kapetan', rekao je Linić.

Naglasio je kako država treba ići na deficit, ali ne kroz potrošnju, već dokapitalizaciju Hrvatske banke za obnovu i razvoj s pet milijardi kuna, te pretvaranje te banke u investicijsku ustanovu. 'Tog trenutka imali bi novac kojim bi pratili izvoznu privredu i razvojne projekte, čuvali bi radna mjesta, branili BDP', kazao je Linić.

Ne slaže se s prijedlogom poslodavaca o formiranju interventnog fonda, ocijenivši da bi 'korumpirana vlast novac tako opet dijelila po političkoj podobnosti'.

SDP-ova zastupnica Dragica Zgrebec također je premijera i Vladu optužila za nesposobnost u nošenju s kriznom situacijom, da umjesto kratkoročnih i dugoročnih mjera samo osnivaju savjete i tako žele prenijeti odgovornost na nekog drugog.

Upitana ne sjede li u jednom od tih savjeta, odnosno u Ekonomskom vijeću, i SDP-ovci Ljubo Jurčić i Branko Grčić, odgovorila je da SDP-ovi stručnjaci žele pomoći građanima i gospodarstvu.

SDP je u saborsku proceduru uputio prijedlog zakona o oslobađanju plaća određenih neporeznih prihoda u 2009. Njime se predlaže da se za iduću godinu ukine plaćanje vodnog doprinosa, za 25 posto smanji šumski i doprinos za HGK, a za 50 posto naknada za ambalažni otpad, spomenička renta, komunalni doprinos.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene