Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Tatjane Krajač

Optimizam je potreban i zdrav, ali do kada?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nikad prije nisam dobila toliko čestitki s porukom neka nam 2013. bude bolja. Prošlu godinu većina bi rado zaboravila. Nije bilo lako. Sve dobre stvari koje su se događale pojedincima tek malo mogu popraviti sliku.

Prošlogodišnja je mantra bila štednja, stezanje remena, uvođenje reda... a kakve su koristi građani imali od toga – nikakve.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali

I neću sad pričati o povećanom PDV-u, cijenama koje skaču u nebo, plaćama koje stagniraju i sve većem broju nezaposlenih. Neću o tome jer dosta mi je pesimizma i kukanja. Ali da bi nam 2013. bila bolja, i sami se moramo osvijestiti.

Nemojte 'buksati' lovu (koje je ionako malo) u čarape. Trošite i to kupujući domaće proizvode. Više stvari se tako pokreće. Puni se proračun, raste potrošnja, pomaže se domaćem gospodarstvu i tako čuvaju radna mjesta i potiče zaposlenost. To je malena stvar koju svatko od nas može napraviti.

>>
Je li kruh poskupio, a kava pojeftinila? Evo što ste nam javili!

Uvijek me razvesele priče o ljudima koji su unatoč krizi, crnim vijestima i pesimizmu otvorili svoje male biznise i uspjeli. A sve zato što se nisu prepustili pesimizmu, nisu dopustili da ih odvuku valovi negativnih vijesti koje nosi surova realnost.

A što u državi treba promijeniti da bi optimizam bio utemeljen? Oporba tvrdi treba promijeniti vlast. Hm, čudno mi je kad to govore oni koji su 8 godina bili na vlasti i građani su im dali crveni karton. Ili pak oni koji nemaju snagu preuzeti vlast, ali zato mogu kritizirati bez opasnosti da se ubrzo nađu u poziciji da vode državu.

Vlast nas nije baš oduševila, ali da, teško se čuda mogu napraviti u 365 dana. No nešto se mora početi događati. Nije dovoljno objaviti porezne dužnike, uvesti fiskalizaciju, legalizirati nekretnine. Sve je to OK, pozitivno i potrebno, ali ne i dovoljno. To neće spasiti građane, neće im popraviti životni standard niti osigurati gospodarski rast. To pokazuje volju vlasti da se uvede red. Red koji ni sami ministri u Vladi ne poštuju.

>> Milanovićeva video poruka : Hvala vam na strpljenju!

Godina dana Tihomiru Jakovini trebala je da riješi problem svoje tvrtke i potencijalnog sukoba interesa, a onda tvrtku kupi mladić uz poruku - Jakovina je obiteljski prijatelj i trebalo mu je pomoći. I neka me sada netko uvjeri da taj isti Jakovina, ministar u Vladi Zorana Milanovića, nije pronašao način da i dalje nastavi s privatnim poslovima. I sve je možda po zakonu, no je li moralno? Je li to u skladu uvođenja reda koji je obećao premijer?

A premijer nam je ne pretjerano optimistično poručio - bit će nam bolje, ali samo malo. I da, ima istine u njegovim riječima da se boriti mora svatko za sebe. I zato treba biti optimističan jer optimizam je zdrav – ali kratkoročno! Zato, neka nam 2013. svima bude bolja!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene