Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za neke kraj, za druge početak

Katolici slave Sveta tri kralja, pravoslavci Badnjak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katolici diljem Hrvatske i svijeta danas obilježavaju blagdan Sveta tri kralja, završni blagdan božićnog razdoblja.

Dan je to u kojem se katolici prisjećaju trojice mudraca, koji su uznemirili Jeruzalem pitanjima u potrazi za novorođenim kraljem. U istu potragu, kaže zagrebački biskup Vlado Košić, vjernici se upuštaju i danas. 'Znamo li mi gdje je? je li i nas uznemiruje to pitanje? Međutim najgore je ako smo ravnodušni na njega, pa kažemo 'ma kakav kralj, ne treba nama kralj, mi smo sami sebi dovoljni'. Mnogi danas tako rezoniraju. Ipak kralj je tu', kaže Košić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rezultati ankete Gdje provodite Uskrs? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Uskrsna jaja najveći kršćanski blagdan Slavi se Uskrs: Znate li zašto je svake godine na drugi datum?

Prema Matejevom evanđelju, mudrace - Melkiora, Gašpara i Baltazara koji su mu donijeli i simbolične darove, do novorođenog Isusa dovela je betlehemska zvijezda repatica. 'Zvijezda je simbol sjaja u noći, znak pobjede svjetla nad tamom. Zato je važno prepoznati taj znak poput mudraca, shvatiti značenje događaja i odgovoriti svojim životom i djelovanjem na taj događaj', ističe Košić. Krist se rodio u skromnom Betlehemu, a ne u raskošnoj palači Jeruzalema. Božja logika, kaže biskup, može se primijeniti i danas.

U komercijalnom smislu blagdan trojice mudraca koje je bog pozvao u svoje Kraljevstvo, najviše se pamti po završetku blagdanskog blještavila, skidanju ukrasa s bora i blagoslovu kuća. Vjernici i ovaj dan planiraju provesti skromno i dostojanstveno. Kraj blagdana, za većinu je ujedno i kraj raskoša na kuhinjskom stolu. No, ako je vjerovati dubljem značenju ovog običaja, pun blagdanski stol pretpostavka je obilja i u Novoj godini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene