Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže obeštećenje

VIDEO Život uz Željezaru: 'Oni ugrožavaju moje zdravlje i moju imovinu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitska željezara, tvrtka čiji su se radnici dugo borili za opstanak, radi, proizvodi te zapošljava oko 320 radnika. No poslovni uspjeh donio je i probleme - građani koji žive u samoj blizini željezare tvrde da je život sada postao nemoguć te se zbog prašine, dima i buke čak boje i za svoje zdravlje.

Joško i Mladenka Nevešćanin desetljećima žive uz splitsku željezaru. Suživot je sada, tvrde, postao nemoguć. Najgore je, kažu, noću, a sve je u njihovoj blizini prepuno prašine. Rješenje vide u obeštećenju.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih

'Ako oni narušavaju moje zdravlje i moju imovinu, onda smatram da bi se ja na neki način trebao zaštitit, odnosno da bi trebao bit obeštećen', smatra Joško Nevešćanin.

U Adriačeliku odgovaraju pak da provode ispitivanja, te su svi rezultati u granicama dopuštenog, uz to i dalje rade na zaštiti okoliša. 'Zidne barijere koje će se odnositi prema kućama gdje se nalaze naši susjedi čime ćemo u dobroj i najvećoj mjeri spriječiti buku kao i nastali posao koji se radi između uostalog ukoliko bude i ima prašine', kaže Anto Bekić iz Uprave tvrtke.

>> Znate li gdje se u Hrvatskoj radi u ovakvim uvjetima?

Izgradili su sustav sekundarnog otprašivanja. U 2008.-oj krute čestice emitirane u atmosferu bile su kažu na razini 83 miligrama po metru kubnom. I Inspekcija zaštite okoliša bila je na terenu prošlog mjeseca. Nisu pronašli nedopuštene količine dima i prašine, ali je utvrđeno da je povremeno prisutan vidljivi dim karakterističnog mirisa iz čeličane te da je isti neizbježan i njegovo pojavljivanje bit će povremeno s obzirom na trenutačnu tehnologiju proizvodnje.

No za to Adriačelik ima rok prilagodbe do 2018. U željezari poručuju da će to napraviti i mnogo prije roka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene