Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kreće u srijedu

POŠTIVANJE PLANA Grčka započinje s razmještanjem izbjeglica po EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka će u srijedu početi provoditi proceduru raspodjele izbjeglica pristiglih na njezin teritorij, uglavnom Sirijaca i Iračana, po drugim zemljama Europske unije, na temelju potpisanih ugovora, priopćila je vlada u utorak.

Premijer Aleksis Cipras će doći u zračnu luku u prijestolnici gdje će se sastati s prvih trideset izbjeglica koji će iz Atene otići u Luksemburg, navodi njegov ured.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Treba učiniti više Zemlje EU-a za zajednički nadzor vanjskih granica i brži povrat ekonomskih migranata Slika nije dostupna Uključene Grčka i Turska PROCURILI DETALJI?! Hoće li ovaj plan zaustaviti priljev izbjeglica u Europu

Uz njega će u zračnoj luci biti europski povjerenik za useljeništvo, Grk Dimitris Avramopulos, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz i luksemburški premijer vanjskih poslova Jean Asselborn, piše u priopćenju Komisije.

Na temelju EU-ova plana o "premještaju" gotovo 160.000 migranata, među kojima ih je 66.000 ušlo u Uniju u Grčkoj, raspodijelit će se po zemljama članicama iz "sabirnih centara" gdje ih se identificira i registrira nakon njihova dolaska u Italiju i u Grčku.

IZBJEGLIČKA KRIZA Angela Merkel: Zatvaranje granica unutar EU moglo bi dovesti do rata na Balkanu

Nakon odlaska ovih prvih izbjeglica, Schultz će u Ateni razgovarati s Ciprasom o izbjeglicama, nakon čega će u četvrtak posjetiti grčki otok Lesbos u Egejskome moru, kamo svakodnevno pristižu tisuće migranata s obale blizu Turske.

Barem 80 izbjeglica, među kojima je velik broj djece, utopilo se prošlog tjedna kod Lesbosa i drugih grčkih otoka, zbog loših meteoroloških uvjeta.

Usprkos snažnom vjetru, tisuće izbjeglica i dalje stižu u Grčku, odakle se nadaju doći na sjever Europe, strahujući od zatvaranja europskih granica koje je u tijeku.

Neke zemlje EU-a, poput Češke, Mađarske, Slovačke i Poljske, već su se usprotivile europskom sustavu "premještaja" a konzervativne stranke EU-a na nedavnom skupu u Madridu pozvale su na jačanje vanjske granice Europe.

Predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker pozvao je prošlog tjedna zemlje članice da provode program "premještaja" i da "više učine kako bismo bili na visini zadatka". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene