Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslana kandidatura

Hrvatska klapa uskoro pod zaštitom UNESCO-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već ove godine klapsko pjevanje moglo bi se naći na prestižnom UNESCO-vu popisu i postati zaštićeno.

Za dobru klapu potrebna su barem 4 pjevača. I naš novinar u slobodno vrijeme pjeva u jednoj takvoj. 'Po glasovima, tu mora biti prvi tenor, drugi tenor, bariton i bas. Specifičnost klape jest što je uvijek jedan prvi, vodeći glas', kaže Vicko Dragojević iz klape Kaše.

Pročitajte i ovo Muškarac je brzo uhićen uhićen je VIDEO Nevjerojatna snimka: Turist se popeo na najveći kip Bude pa skinuo hlače i mokrio po ljudima Otvorenje fešte sv. Vlaha 15 godina na UNESCO-voj listi Velika obljetnica: U Dubrovniku je otvorena 1052. fešta svetog Vlaha

Uz maslinu, more i kamen bilo je i drugih tema klapskih pjesama. 'Klapska pjesma govori o svemu onome što tišti ili veseli dalmatinske ljude', ističe Marko Rogošić iz klape Nostalgija, koautor kandidature.

Izvorno je klapsko pjevanje bez glazbe. Hrpu dokumentacije za kandidaturu prate i visoki kriteriji. 'Da je utjelovljena u dušu lokalne zajednice, da se prenosi s generacije na generaciju i da je iznimno važna baš za lokalnu zajednicu', kaže Rut Carek iz povjerenstva za UNESCO Ministarstva kulture.

Gotovo svaka lokalna zajednica ima barem jednu. Prigoda za zapjevati nikad ne nedostaje. Konobe su, kako prije tako i sada, najčešće bile pozornica za klapske pjevače. No, privilegij pjevati u klapama prvo su imali muškarci, a tek kasnije i žene.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene