Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi mlađi od 30 godina

U moru poznatih lica europski izbori donijeli su nešto potpuno drukčije: Generacija Z dobila listu za Europski parlament

Aktualno Galerija Nina Skočak - 1 Nina Skočak - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Nina Skočak - 2 Nina Skočak - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Nina Skočak - 3 Nina Skočak - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Nina Skočak - 4 Galerija 1/4 >>
U moru istih lica koja već godinama dominiraju politikom europski su izbori donijeli nešto potpuno drukčije. Generacija Z ima svoju listu za Europski parlament. Na njoj nema nikoga starijeg od 30, a okupila ih je 26-godišnja politologinja i influencerica Nina Skočak.

"Sve polazi iz moje osobne frustracije jer mlade nitko nikada ne uključuje u politiku. I onda sam shvatila da nas stranke nikad neće uključiti na način na koji mi to želimo i da si sami moramo stvoriti priliku", u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Barbarom Štrbac objasnila je Nina Skočak, 26-godišnja politologinja i influencerica koja je okupila mlade na listi za Europski parlament.

Jan ima samo 23 godine, a aktivizmom se bavi već osam godina.

"Imam osjećaj da nemamo interes za nekoga glasati, nego protiv nekoga, a potrebno je oformiti ovako jednu skupinu poput naše nezavisne liste da bismo konačno dali platformu i glas mladim ljudima u Hrvatskoj te da bi oni imali inspiraciju i poriv zapravo izići na izbore", napomenuo je.

Pročitajte i ovo Majka Jean-Michel Nicoliera - 3 Francuz ubijen na Ovčari Majka Jean-Michela Nicoliera zaplakala kad su stigli Rafalei: "Bio bi ponosan, Hrvatska je njegova zemlja"

Ante ima 19 godina i najmlađi je na listi, a reakcije okoline su ga oduševile.

"Bili su jako entuzijastični, išli smo zajedno skupljati potpise, pa smo zajedno u kafiću i svi su sve slali svojim prijateljima. To je bilo jako inspirirajuće za sve nas. I onda prve poruke koje sam dobio na Instagramu od nekih ljudi koje nikad nisam upoznao: 'Svaka čast, imam tek 16 godina, moja majka će glasati za tebe, ti predstavljaš nas'", ispričao je.

Ninu većina poznaje kao influencericu s više od 200.000 pratitelja, ali europskog iskustva ima više od većine imena na listama. Tu kombinaciju znanja i utjecaja, između ostalog, koristi da bi objasnila važnost europskih politika.

"Ja sam magistrirala europske politike na Sveučilištu u Bruxellesu i onda sam stažirala u Europskom parlamentu. Nakon toga sam se sad zaposlila u jednom savjetodavnom tijelu Europske komisije. Mlade uistinu zanima. Kad im se objasni što se tu događa na neki pristupačan način, shvaćaju važnost toga", rekla je.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Neće biti mandatar Nakon što je od njega odustao i SDP, što je preostalo Milanoviću? "Operacija nije uspjela, ali..."

Ako se mladi ne izbore sami za sebe, kažu, nitko neće.

"Naš cijeli program zapravo je potreban da bi se rješavao na europskoj razini. To su stambene krize, imamo ljudska prava koja moramo riješiti s fokusom na ženska prava, digitalna transformacija u Europi i slično", istaknuo je Ante.

"Mladi moraju svoju čitavu što studentsku, što osobnu karijeru posvetiti tome da bi mogli preživjeti umjesto da mogu sebe ostvariti. I velik dio vremena odlazi na to da mi radimo da bismo mogli otplatiti nešto umjesto da bismo mogli uložiti u nešto", dodao je Jan.

Kojoj bi se europskoj grupaciji priklonili osvoje li mandat, još ne znaju, ali najavljuju da to neće biti konzervativci.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene