Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dvojica novinara svjedočila o Glavaševoj ulozi u ratnom Osijeku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženicima za ratni zločin nad osječkim Srbima danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno svjedočenjem novinara Daria Topića i Davora Špišića.

Riječ je o dvojici novinara Glasa Slavonije koji su 1992. objavili razgovor s Glavašem pod naslovom 'Crno-bijeli svijet'. U intervjuu koji je gotovo u cijelosti pročitan na jučerašnjoj raspravi Glavaš govori o načinima na koji su se snalazili u obrani grada, nabavi oružja i slično.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odluka s vrha Branimiru Glavašu i službeno oduzeta sva odličja Slika nije dostupna Slučaj Glavaš Sud BiH potvrdio Glavašu kaznu od osam godina zatvora

Oba su svjedoka izjavila da su takav intervju napravili zato što je Glavaš bio iznimno značajna i zanimljiva osoba svog vremena.

Ispitivanje dvojice novinara tužiteljstvo je zatražilo želeći dokazati da je Glavaš od početka bio zapovjednik, odnosno glavna vojna figura u gradu, ali i najviši politički dužnosnik.

Obrana je međutim utvrdila da se intervjuom ne dokazuje ništa, jer su fraze koje su korištene, a iz kojih tužiteljstvo izvlači svoje zaključke, bili tek dio ratne propagande, jer se Glas Slavonije čitao i na 'drugoj strani'.

Od početka suđenja Glavaš tvrdi kako su istaknute funkcije u ratnom Osijeku imali mnogi drugi vojnici i političari, posebno HDZ-ov dužnosnik Vladimir Šeks koji je osnovao i vodio Krizni štab za Slavoniju i Baranju. Glavaš tvrdi da je Krizni štab, na čelu sa Šeksom, do njegova ukidanja krajem 1991. bio 'bog i batina' bez čijeg se znanja ništa nije moglo dogoditi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene