Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi pravilnik

Čak 80% djece ima pravo na aparatić za zube, no uskoro će ta brojka biti drastično manja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Promjenama pravilnika o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti nastupile su i određene promjene za pacijente. Novost je i ta da djeca do 18 godina starosti odnedavno imaju pravo na besplatne bijele plombe.

Utvrđene su točne kategorije djece kojima je opravdano staviti aparatiće za zube i kod kojih ortodontsku terapiju pokriva obvezno zdravstveno osiguranje. Ostali, koji ne spadaju u jednu od kategorija, troškove će morati pokrivati iz vlastitog džepa.

Pročitajte i ovo Posjet stomatologu (Foto: Guliver/Thinkstock) uz opću anesteziju Bez straha kod zubara: U Zadru počinje poseban program za djecu s teškoćama i osobama s invaliditetom Oralno zdravlje - 1 Porazna statistika Hrvati imaju najgore zube u Europi: Pogledajte koliko dugo koristimo četkicu za zube i koliko nam traje kalodont

Mališani iz Osijeka ortodontu moraju ići čak u Zagreb

Četkati zube najmanje dva puta na dan, po tri minute, nema grickalica i slatkiša, a kako čuvati zube ova djeca znaju. Zato ni odlazak stomatologu ne predstavlja problem. Na pitanje zašto peru zube u isti glas Jan i Noa odgovaraju 'da nemamo karijesa i da nam zubi budu čisti'. 'Meni je zubar otvorio ovaj zub i rekao da si moram čistiti hranu', dodao je Jan. 'Ja sam imala rupicu tu, i onda mi je brusio zube, pa sam slijedeći dan dobila šesticu tu', opisla je svoj posjet zubaru Lara.

Promjenama pravilnika o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti nastupile su i određene promjene za pacijente. Promijenjena su pravila igre vezano za aparatiće za zube. Određeno je 14 kategorija za koje se drži da je medicinski opravdano staviti aparatić i čije će troškove pokriti država. Dok će ispravljanje svih ostalih nepravilnosti roditelji plaćati sami.

'Stručno je mišljenje, ne naše financijsko, već administrativno da stavljanje ortodonskog aparata djetetu koje nema jedno od tih 14 stanja nije medicinsko opravdano', rekao je ravnatelj HZZO-a, Siniša Varga.

Što ako vas usred noći zaboli zub? Ništa, čekat ćete do jutra jer se ukidaju dežurstva!

I može zapravo pogoršati stanje, dodaje Varga, a slažu se i ortodonti.  Kada znamo koji su slučajevi prioritetni trebale bi se smanjiti i liste čekanja. Na aparatić se čeka i do nekoliko godina.

'Na listama je do sada bilo i dosta pacijenata koji su inzistirali da budu na listama jer je to zadnjih godina postalo jako IN. Da svatko u tinejdžerskoj dobi mora dobiti fiksni aparat', rekla je ortodontica Jadranka Štefanec - Papić.

No treba razlikovati medicinsku od estetske potrebe. 'Nitko nema pravo zdravom djetetu staviti ortodonski aparat. Prema tome tu su unaprijeđena prava pacijenata', dodaje Varga.

Prema nekim procjenama, oko 80 posto djece danas ima pravo na ortodontski aparatić, a njihov bi udio po novim pravilima mogao pasti na oko 30 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene